Reumatické ochorenia trápia vyše pol milióna Slovákov, ženy častejšie ako mužov.

05.03.2014 13:52

Reuma, alebo presnejšie reumatické ochorenia, keďže nejde iba jedno ochorenie, predstavujú pre chorých závažný zdravotný, ekonomický, ale aj sociálny problém. Ochorenia sa môže prejaviť kedykoľvek, najčastejšie však okolo 50. roku života. Postihnutý zväčša končí na invalidnom dôchodku, alebo je dlhodobo práceneschopný.

Reumatické choroby postihujú nielen pohybový aparát, ale viaceré z nich aj určité orgány a systémy v ľudskom tele. Reumou trpí každá tretia žena a každý piaty muž, ktorý prekročil vek 50 rokov. Ide však o celoplošné ochorenie, ktoré postihuje pacientov už od raného detstva. Pacientov s touto diagnózou tak možno nájsť aj medzi mladšími ročníkmi.

Státisíce chorých


K najčastejším formám reumy patrí reumatoidná artritída (RA), na Slovensku ňou trpí okolo 50 000 ľudí. Ide o dlhodobý zápal výstelky kĺbu. Zvyšuje sa pri ňom obsah tekutiny vo výstelke, ktorá napokon zhrubne. Ak sa ochorenie nelieči, môže prísť až k trvalej deformácii kĺbu. Podozrenie na artritídu vzniká na základe typických príznakov, ako sú ranná stuhnutosť trvajúca dlhšie ako hodinu, či symetrický opuch kĺbov. Liečba je založená na odstránení bolesti, uľahčení pohybu a zabránení deštrukcii kĺbu.
Odhaduje sa, že osteoartrózou trpí v SR až okolo pol milióna ľudí. Prejavuje sa poškodením chrupavky, ktorá vystiela kĺb. Kým príčina vzniku ochorenia je hmlistá, zhoršovanie stavu sa pripisuje nadmernému preťaženiu kĺbu. Deštrukciu chrupavky teda urýchli nadváha, prehnaná športová aktivita či zranenia spôsobené pádom. Najčastejšími prejavmi sú bolesť už pri malom pohybe, nočné bolesti a stuhnutosť kĺbov. Vyskytuje sa najmä na váhonosných kĺboch, čiže kolenách, bedrách, členkoch alebo v oblasti drobných kĺbov rúk. Cieľom liečby je udržať rozsah pohybu kĺbu a ústup bolesti.

Škodlivá káva, zdravé citrusy


Je dokázané, že na stav našich kĺbov má vplyv aj strava. Dôležitá je pestrá strava, ľahko stráviteľná, bohatá na bielkoviny a vitamíny. Samozrejmosťou by mal byť aj pohyb, dostatočný spánok a odpočinok.

Skúsenosti starých materí hovoria, že dobrou prevenciou reumy je žihľava, doteraz sa však nikomu nepodarilo preukázať, že by popŕhlenie malo naozaj takéto blahodarné účinky. Každopádne, žihľavové odvary sa odporúčajú na kúpele pri reumatických ochoreniach.
Naopak, vedcom sa poradilo dokázať, že pitie kávy zvyšuje riziko ochorenia na reumu kĺbov. Pri štyroch šálkach kávy denne je toto riziko dvojnásobné a ak niekomu chutí 11 šálok denne, je vraj až 15-násobne ohrozený. Na takéto zistenie prišli pred niekoľkými rokmi fínski vedci, tí vplyv pitia kávy skúmali na tisícoch ľudí, ktorí pred výskumom reumu nemali.

Medzi potraviny, ktoré reumatikom nepomôžu, majú patriť aj citrusové plody. V tomto prípade však platí, že čím viac vedcov, tým viac názorov. Americkí odborníci zistili, že pohár pomarančového džúsu alebo polovica grapefruitu na raňajky pomáha zredukovať riziko vzniku reumatickej artritídy. Dôvodom má byť zlúčenina obsiahnutá v citrusoch.
ZDROJ:https://webmagazin.teraz.sk/zdravie/reuma-klby-bolest-zdravie/1329-clanok.html

 

Aké sú príznaky reumy?

  • opuchy, bolestivosť kĺbu
  • zmenšená pohyblivosť kĺbu
  • budenie sa zo spánku kvôli bolestiam
  • zvýšená únava a nechuť
  • ranné problémy so vstávaním.

Musím ísť k lekárovi?

Ak viac ako mesiac pociťujete ostré bolesti v kĺboch, či opuchy kĺbu, budíte sa kvôli tomu v noci zo spánku a vaše ranné vstávanie trvá oproti minulosti oveľa dlhšie, neváhajte. Návšteva lekára a zahájenie liečby je v tomto prípade dôležité. Sú však ľudia, ktorí pociťujú reumatické ťažkosti, avšak ešte nie v takom rozsahu. Práve pre nich sú určené prírodné recepty na zlepšenie stavu týchto ťažkostí.

Prírodné recepty na liečbu reumy:

Zábaly z kapusty

Listy z kapusty prevalcujeme valčekom tak, aby zvlhli a priložíme v niekoľkých vrstvách na postihnuté miesto. Obviažeme obväzom a necháme pôsobiť najmä cez noc.

Nálev z truskavca

Zlepšuje látkovú výmenu pri reumatizme a môže sa použiť aj na kúpeľ pri reumatických problémoch. Pripravíte si ho takto: 5 lyžičiek truskavca zalejte 1 litrom vody. Nechajte vylúhovať a pite 2 – 3 krát denne, alebo si z neho urobte kúpeľ či obklad.

Gáfrové obklady

Prírodný gáfrový olej nakvapkajte na vatu a priložte na postihnuté miesto. Nechajte pôsobiť cez noc. Môžete ho aj rozriediť s pleťovým mliekom a natierať si s ním boľavé kĺby, alebo si ho pridať do kúpeľa.

Liehové extrakty z bylín

Nazbierajte si kvet pagaštanu, mladé výhonky borievky, mladé šišky z jedle či mladé jedľové ihličie, namočte na 14 dní do liehu a natierajte. Extrakt si môžete buď skombinovať z viacerých, alebo si ho môžete pripraviť len z jedného druhu, napríklad z ihličia. Žihľavu zalejte olejom, nechajte 14 dní lúhovať a taktiež natierajte.

Čaje

Na reumu pomáha pitie žihľavového čaju, ako aj pitie čaju zo zeleného ovsa, či pitie odvaru z kvetov bazy. Pomáha tiež konzumácia čerstvej cibule a zohriate ražné otruby, ktoré prikladáme na bolestivé miesto.

Ryby a rastlinné oleje

Morské ryby obsahujú pre kosti dôležité omega-3 mastné kyseliny. Nájdete ich najmä v sleďoch, lososoch a tuniakoch. Rastlinné oleje zas obsahujú omega-6 mastné kyseliny. Obsahujú ich aj orechy, sója, olivy, či pšeničné klíčky. Vyhýbajte sa bielemu cukru, bielej múke a červenému mäsu.

ZDROJ: Oliver

Reuma a dna - liečba bez liekov.

Reumu a dnu zapríčiňuje veľká kyselinová záťaž organizmu. Chorobu reumatizmus, reumatickú alebo reumatoidnú artritídu (RA), reumatické zápaly, reumatické horúčky, kĺbové reumatické bolesti, artrózu, osteoartrózu, osteoporózu, mimokĺbový reumatizmus, Bechterovu chorobu, Psoriatická artritída (PsA), juvenilná chronická artritída (JCA), Juvenilnú
idiopatickú artritídu ( JIA ) - nesmierne podporuje privysoká konzumácia živočíšných bielkovín.
Ak nie je v tele dostatok zásad, ostávajú kyseliny v tele a ukladajú sa do tkanív. Výsledkom je stuhnutie svalov , chronické bolesti, kĺbový zápal alebo zápal šliach. Stuhnutosť kĺbov najviac postihuje malé kĺby: prsty rúk, zápästia, lakte, kolená, členkov, ramien, pliec a prstov nôh. Sotva sa nájde človek, ktorý počas svojho života nepocíti mimokĺbové bolesti a nemá príznaky reumy. Vtedy je dobré pomôcť si domácimi liečebnými prostriedkami, napr. aplikáciou tepla alebo chladu, rôznych liečivých mastí, liečivých zábalov, pitím bylinkových čajov, pohybovou liečbou, .....

Reumatik by mal uprednostniť konzumáciu všetkých potravín, ktoré prirodzene prispievajú k zníženiu, tlmeniu zápalov a dopĺňať ich ostatnými potravinami, ktoré majú neutrálny vplyv na zápal a predchádzajú poškodeniu kĺbov. Vegetariánska a vegánska strava prináša mnohým ľuďom výrazné zmiernenie až vymiznutie príznakov zápalov. Je dobré si zaobstarať vlnené preventívno-liečebné pomôcky, ktoré vytvárajú tzv. suché teplo. Zahrievanie zlepšuje krvný obeh a súčasne zmenšuje napätie a bolesť. Aké lieky  na reumu v tehotenstve alebo pri dojčení ? Pre vyvýjajúci sa nový život asi žiadne, teda aspoň nie tie chemické, s množstvom nežiadúcich účinkov. Tieto  pomôcky a rady proti reume sú vhodné aj pre malé deti, dojčiace a tehotné maminy.

Obmedzte alebo vylúčte zo stravovania pri reumatizme:
  • červené mäso, živočíšne výrobky, bravčové mäso, údeniny
  • rastlinné maslá a oleje: slnečnicový, sójový a repkový
  • kešu a arašidy
  • alkohol, čokoláda, coly, sýtené nápoje
  • kravské mlieko
  • vajcia
  • prísady (magi, sójová omáčka, horčica)
Reuma strava -konzumujeme, liečba potravinami:
 
    
♥ surové ovocie a zeleninu, strukoviny, sóju,
♥ celozrnné potraviny, pšeničné klíčky, naturálnu ryžu, jačmeň, slzovku,
♥ zvýšte príjem Omega 3 mastných kyselín: Rybí olej HP, ľanový olej, konopný olej, olivový olej
orechy, vlašské orechy, mandle, ľanové semiačka, chio semiačka
♥ kyslú kapustu, brokolicu, cesnak, cibuľu, kapustu, pór, pažítka, špargľa,
♥ jogurty
♥ dodržujeme pitný režim - pitie čistej vody, minerálok nesýtených Fatra, Magnézia
zelený čaj, Aloe vera, bylinkové sypané čaje  a čajové zmesi
♥ jahody, čerešne
♥ zázvor, kurkuma,
♥ vitamín : D, C, zinok, selén,
♥ trstinová melasa Čierny zázrak
♥ Zmes byliniek: Pŕhľava + Repík + mäta

Liečba prírodne: Ako na reumu / revma bez liekov:
• na potlačenie bolesti pri akútnom zhoršení zápalu, môžete použiť chladivé obklady  3 x denne necháme      pôsobiť 30 min
• na 24 hodín denne si na kĺby aplikujte bandáže zo 100% ovčieho rúna, veľmi pomôžu aj pri zápale, upokojujú bolesť kĺbov a zmierňujú opúchanie, utíšia a znížia intenzitu bolesti  : nakolenníky, nalaketníky, bolerká, rukávniky, rukavice, náramenníky a náplecníky,  zápästníky, papuče ,bandáž  na ruku a prsty , bandáže na nohy , čelenky,  nákrčníky alebo si žiadajte vyrobiť liečebno-zdravotnú pomôcku presne na mieru zo 100% ovčej   vlny    MERINO
• oddych, rehabilitácia a cvičenie :  znižujú, uvoľňujú a potláčajú prejavy reumy a dny
• pred a po cvičení si aplikujte na kĺby a svaly teplý hrejivý obilninový obklad na 10 až 30 minút
• trávte dostatok času vonku na slniečku
• dodržujte v týždni minimálne jeden pôstny deň napríklad: zeleninový alebo ovocný
• znížte svoju hmotnosť

• urobte všetko preto, aby ste znížili dávku liekov na minimum
• kvalitná bio stimulačná lampa s polarizovaným svetlom
Liečba reumy terapeutickým prístrojom GOU GONG®:

Minerálna infračervená terapia s TDP lampou a originálnou minerálnou platňou GOU GONG®,  podporuje  biochemické stimulácie s prekrvením a mikroprekrvením na aplikovaných  miestach, zlepšuje imunitné reakcie organizmu, pôsobí protizápalovo a urýchľuje liečbu reumy, napomáha správnemu krvnému obehu a látkovej výmene, podporuje hojenie rán. Terapeutický prístroj GOU GONG® -aplikácia nasvietením na postihnuté miesto na kĺby a na  akupunktúrne oblasti - podľa priloženej príručky ku lampe, presný návod nasvietenia. Aplikácia lampy TDP GOU GONG® s používaním minerálnych infračervených frekvencií výrazne kráti čas liečby reumy,  potlačenie a tíšeniie bolesti.
Terapeutický prístroj GOU GONG® - originálna minerálna lampa TDP s minerálnou  platňou  GOU GONG okamžite uľaví od reumatických bolestí.

♥ pomáha  na liečbu reumy, ochorení kĺbov, reumatoidnej artritíde, artróze
♥ zmierňuje bolesti svalov a bolesti spôsobených artritídou
♥ zmiernenie zápalov a opuchov pri poškodených mäkkých tkanivách
♥ aplikácia denne na postihnuté kĺby 30minút a zónu akupunktúrných súvisiacich oblastí ,  2 x 30 minút.


 

Chrenová placka -liečivý prírodný obklad pre reumatikov:
Křenová  placka - na revma:
 

Postrúhaný koreň chrenu zmiešame s troškou múky a masla, vyformujeme v tenkom plátne do tvaru placky a prikladáme na boľavé miesta. Predtým pokožku dobre nakrémujeme, lebo placka "páli", dobre však "vyťahá" bolesť.

Chrenové listy- liečivý prírodný obklad pre reumatikov a pri ischiase:

Podobnú službu, ale menej prácnu, nám urobí aj zábal z čerstvých chrenových listov. Listy trošku postláčame a pokrčíme v dlaniach. Prikladáme na bolestivé a nakrémované miesta. Prichytíme obväzom.Zábal môžeme nechať pôsobiť aj 30 minút. Pre istotu si, ale na malom kúsku kože urobte test znášanlivosti, či nebudete mať alergickú reakciu s výsypom alebo vyrážkami.
Reuma/ Revma  bylinky a čaje :

Liečba dny  bylinkovými čajmi :


 ♠ Nechtík lekársky  / Mesíček          3 g
 ♠ Pivoňka                                            2 g

 ♠ Chrpa                                               2 g
 ♠ Krušina                                          10 g
 ♠ Prhľava dvojdomá                         20 g
 ♠ Praslička roľná                             25 g 
 ♠ Breza                                              25 g 
 ♠ Baza čierna                                   15 g 
 ♠ Potmechuť                                    10 g
 ♠ Kozí brada                                     20 g
 ♠ Vŕba                                               25 g

Na 1 šálku vody 1 lyžicu byliniek, 3 - 4 x denne  / 1 šálku čaju
Zmes byliniek sa nevarí, len sa preleje veľmi horúcou vodou a prikryje pokličkou . Čaj sa musí 10 minút lúhovať a po scedení sa pije teplý, dúšok za dúškom. Je dôležité , aby sa čaj pil čerstvý. Sladíme včelím medom alebo trstinovým cukrom.
 

Liečba reumy bylinkovými čajmi :

♠ Rebríček         35 g    
♠ Tavolník          35 g    
♠ Pŕhľava           40 g   


Na 1 šálku vody 1 lyžicu byliniek, nechať cez noc naložené za studena , zvariť,  3 x denne  / 1 šálku čaju
Po scedení sa pije teplý, dúšok za dúškom.  Sladíme včelím medom alebo trstinovým cukrom.
ZDROJ:https://runoshop.blogspot.sk/2012/08/reuma-dna-liecba-bez-liekov.html

 

Najefektívnejšie liečebné metódy

Reumu nie je dodnes možné úplne vyliečiť, ale medzičasom sa objavili rôzne dobré liečebné postupy:

  • veľa pohybu, napríklad vodná gymnastika
  • „studená terapia“, ktorá pri zápalovej reume podporuje odpúchanie a má protizápalový účinok
  • „teplá terapia“ - je dobrá pri artróze.

Lieky na reumu

1. Lieky, ktoré zmierňujú bolesť, nezabraňujú však ničeniu kĺbu.

2. Kortizónové preparáty, ktoré sa nasadzujú ako protizápalový prostriedok, avšak pri častom užívaní majú veľa vedľajších účinkov, ako napríklad osteoporóza a cukrovka.

3. Nové nákladné terapie - na jednej strane vychádzajú z poznatkov pri liečbe rakoviny: pacientom sa podávajú v nízkych dávkach liečivá, ktoré zasahujú priamo imunitný systém. Dá sa tak spomaliť ďalšie ničenie kĺbu. Na druhej strane existuje terapia z geneticky vyrobených preparátov, ktoré sa vpichujú. Tieto lieky zasahujú do procesu zápalu, dokážu zápalovú reumu dokonca zastaviť. Pri úplnom zničení sa musí kĺb nahradiť umelým.

Takto jej predítete s prírodou

Žihľavový čaj – čistí krv od škodlivín. Nechajte 10 minút lúhovať mladú žihľavu (čerstvú alebo sušenú).

Kuracie mäso – na rozdiel od červeného mäsa (hovädzie, bravčové) obsahuje len polovicu veľmi škodlivej kyseliny arachovej.

Zelený ovsený čaj – vyťahuje z kĺbu kyselinu močovú, odporúča sa počas troch týždňov vypiť každý deň pol litra tohto čaju.

Morské ryby – omega-3 mastné kyseliny bojujú proti reumatickým zápalom. Nachádzajú sa v sleďovi, lososovi a tuniakovi.

Rastlinné oleje – zmierňujú zápaly a bolesti vďaka omega-6 mastnej kyseline, obsahujú j u repka, vlašské orechy, sója, pšeničné klíčky a olivy.

 

Reuma a tri energie

12.07.2011, 22:53, Dr. Boris Subotić


Povedali sme si, že pre kvalitný život potrebujeme tri zdroje energie: slnko, kvalitné jedlo a pozitívne myslenie. 

Aby ste si zaistili dostatok slnka a naplnili sa pozitívnou energiou odišli ste na sedem dní na dovolenku do Chorvátska. Po návrate ste sa vrátili do každodenné koľajníc života. 


Pri jednej príležitosti ste pozvaní na večeru a prezeranie fotografií vašimi novými priateľmi, s ktorými ste sa zoznámili na mori. Samozrejme Váš pán manžel sa nie a nie konečne obliecť, a vy už vidíte, že budete meškať, začnete byť nervózna a začnete mu dohovárať. Ale ani on Vám nezostane byť nič dlžný. A tak v nervóznej a zlej nálade sadáte za volant, šliapnete na plyn, aby ste aj tak stihli prísť na čas. Pomaly cítite únavu a myslíte si, že ste nemali ísť na tú večeru. 

 

 

 

Nakoniec ste prišli bez rozbitého blatníka a večera ešte ani nezačala. No vy viete, že pred večerou si musíte dať svoje lieky. Jeden na srdce, jeden na riedenie krvi, jeden na stukovatelú pečeň, jeden na reumatizmus a jeden na vysoký cholesterol. Ľudia okolo vás sledujú, ako vy už rutinne zapíjate svoje lieky. Potom dávate znamenie, že večera už môže začať. Vy ste poslušný pacient, ktorý už 15 rokov dodržiavate detailne inštrukcie lekára. S lahodným rezňom z morky dali ste si zemiakovú kašu a pivo. Vždy nosíte so sebou v hlave, že vám lekár povedal, že sa musíte vyhýbať mäsu, ale si môžete dovoliť diétne mäso a „ľahké“ mäso. Pri tom povedal, že ide kury a morky. Ďalej ste si dali koláč a "ľahkú nesku" so šľahačkou a sacharínom. Lebo vám lekár poradil, že namiesto cukru musíte brať sacharín. Spokojne ste si pozreli fotky z Chorvátska, poďakovali sa priateľom za dobrú večeru a šli ste domov oddýchnuť si a spať.

 

No ako náhle ste si ľahli začali ste cítiť bolesti v kolenách. A potom i v rukách a v ostatných kĺboch.  Samozrejme, že si vezmete lieky od bolesti, ktoré vám váš lekár predpísal. Ale jedna dávka vám nepomohla od bolesti, preto si dávate viac, lebo vás bolesti veľmi trápia. Nakoniec ste zaspali. Ráno sa prebudíte celý stŕpnutý. Skúšate natiahnuť ruky, ale zo skúsenosti viete, že vám rozcvičenie bude trvať asi jednu hodinu. Čo sa týka vášho vzhľadu, vy vyzeráte naozaj dobre a všetci sú prekvapení, keď hovoríte, že ste chorý a nemôžete robiť to, čo sa od vás očakáva. Ľudia o vás za vašim chrbtom hovoria že ste lenivá. A vy ste vlastne skutočne invalid, akurát to ešte nie je vidno. Musí prejsť niekoľko ďalších rokov a potom sa budú vaše ruky pomaly deformovať a tak za radom ďalej. Kto to neprešiel nechápe, že toto ochorenie je veľmi zákerné ochorenie. Ale koniec choroby  je nezvestný. Takto to musí byť povedali všetci lekári, ktorí sa o vás starajú.

 

Spomínam si, ako to vyzeralo predtým. Dochádzali do ordinácie väčšinou staršie ženy, ktoré hľadali pomoc, a hovorili "takto už ďalej nemôžem žiť." Nebolo mi to logické, že niekto bral po mnoho rokov lieky na reumatizmus a že sa situácia vôbec ani málo nezlepšila, ale že sa ešte viac zhoršila. A preto mi bolo jasné, že by bolo treba prejsť na druhý spôsob liečenia. I preto som všetkým poradil, aby prestali s tými liekmi, ktoré brali, pretože som predpokladal, že z nich mali viac škody ako úžitku. Navrhoval som im prírodnú liečbu. A aj dnes si myslím to isté a ešte viac som o tom presvedčený. Pozrite sa, všetky lieky, ktoré sa berú na reumatizmus majú viac negatívnych ako pozitívnych účinkov a lieky proti bolesti spôsobujú veľké problémy s krvácaním a pečeňou. A preto by bolo treba s oveľa väčšou pozornosťou a zodpovednosťou predpisovať lieky. Lieky môžu byť veľmi škodlivé. Berte ich len toľko, čo je naozaj potrebné, a to iba určitý konkrétny čas. Samozrejme neplatí to pre tie lieky, na ktorých vám závisí váš život.

 

Vyberte si dobrú stratégiu
Ak ste sa rozhodli vyliečiť z reumatizmu, bez ohľadu na to, ktorou cestou sa vyberiete v prvom rade budete musieť zmeniť jedálni lístok. Večeru, ktorú som opísal na začiatku textu absolútne neodporúčam. Ako prvé mäso sa v začiatku liečenia musí vynechať kvôli jeho kyslosti. Neexistuje "ľahké a diétne" mäso alebo "diétne" salámy. Je to reklamný trik. Mäso je mäso, so všetkými jeho dobrými a zlými stránkami. Kvôli kyslej reakcií a nízkemu pH je v našom prípade absolútne nedoporučené. Okrem toho pozrime sa v akej atmosfére sa manželia pripravujú na večeru. Skôr to vyzeralo tak ako by sa schyľovalo k rozvodu, ako k niečomu, čo by im malo robiť radosť. Jesť v takejto atmosfére je to najhoršie, čo si môžete spraviť. Stres je príčinou nízkeho pH 2, čo je veľmi kyslé. A nízke pH generuje zlú náladu. Zlá nálada generuje zlé trávenie a to vedie zase ku kyslému pH celého organizmu. A týmto už sme dali šancu baktériám za vyvolanie nejakého ochorenia alebo ešte horšie vyvolanie nejakého autoimunitného ochorenia.


Jedálny lístok by sa musel skladať z potravín tak, aby Vám pH stravy vždy bolo nad 5. Samotnú stupnicu pH je veľmi jednoduché použiť. V prípade že ju nemáte a chceli by ste ju získať, môžem Vám ju poslať e-mailom. Novým spôsobom stravovania ste už na dobrej ceste, že premeníte vaše celkové pH tela. Iba to ide trocha pomalšie, ako by sme si mi želali a preto je veľmi dôležité používať ALOSAN HL 2-3 krát denne s dostatočným množstvom teplej vody. Upozorňujem znova na mimoriadne dobré účinky liečebnej kúry ľanovým olejom podľa návodu Dr. Budwigovej. Ale k tomu dávam ešte na známosť, že obklad z teplého ľanového oleja prikladaním na bolestivé miesto vie veľmi pomôcť. Tak isto je dobré zobrať jednu pl makového oleja a tri pl ružovej vody a viac krát denne natrieť na boľavé miesto. Konopný olej tiež odporúčam na taký istý spôsob ako i makový s ružovou vodou. Okrem toho odporúčam dvakrát denne piť jednu čl. konopného oleja. Účinky Reishi - Cordyceps sa veľmi dobre ukázali aj na Slovensku v liečbe obličiek a kostí. Túto kombináciu môžem odporučiť osobne, ale i na základe mnohých mailov a listov ktoré som dostal ako spätnú informáciu.

 

Ako som už veľa krát písal a o tom rozprávam aj teraz, špinavá bunka je príčinou všetkých našich bied a utrpení. Ako prvý pocit sa objaví chronická únava. Ak nereagujeme správne na prvý symptóm potom sa objaví alergia a zápaly. Reumatická artritída nie je nič iné než následok špinavých buniek a naše nereagovanie na jasné symptómy. Takže ide o otočenie nášho imunitného systému proti sebe samému. Baktérie ktoré sú prítomne nie sú pôvod ale následok našej nerozvážnosti. A preto ich potrebujeme odstrániť z nášho tela. Ako prvé úpravou pH cez stravu, rôzne čaje a kúpele nôh a rúk v roztoku ktorý zabíja baktérie. Pozrite sa na nohy na malíček a bude vám všetko jasné.
Odporúčajú sa i celkové kúpele vo vane v zásaditom kúpeli. Mnohí ľudia môžu byť na nejakú substanciu z tých zásaditých minerálov alergickí a preto je dobrá správa, že už existuje zásaditá kúpeľ s pH 12-13 bez chemikálii . Podľa tradičnej čínskej medicíny veľa ľudí /ale nie všetci/ dobre reagujú na akupunktúru. To aj bol dôvod že WHO uznala akupunktúru ako rovnocennú metódu k ostatným metódam, ktoré sa ešte používajú v medicíne. Existujú aj ďalšie metódy ktoré sa dajú veľmi dobre aplikovať. Jedna z nich je i Tui-na terapeutická metóda lekárske masáže. V severnej časti Číny je veľmi rozšírená metóda liečenia reumatických ochorení moxibustiou (moxovaním) - to jest zohrievanie špeciálnou cigarou. My v našom Centre ČTM používame okrem uvedených metód i Taoistické cviky. A ešte na úplne na záver poviem, že v boji s reumou veľmi úspešne pomáhajú i éterické oleje.


Ešte raz zopakujeme. Generálna očista celého tela, drenážovanie hrubého čreva, pečene, obličiek, odstrániť baktérie a parazity, upokojiť ducha šen a očistiť sa od elektromagnetického smogu t.j. vyžarovania vašich telefónov a pod. Organizmu dodať to čo mu chýba a udržiavať získaný zdravotný stav. Dodržiavať pitný režim.


Buďte mi zdraví

 

Dr. Ac. Boris Subotić