Obličky

05.03.2014 14:14

OBLIČKY

              Ležia v chrbtovej časti nad pásom na oboch stranách hlboko v našom tele a majú tvar, ktorý pripomína ucho. Filtrujú krv a telové tekutiny. Veĺká časť odpadných produktov tela sa vylučuje obličkami, ktoré odstráňujú jed z pečene. Vysoká toxicita tela vyvoláva zápal v obličkách. Zápal obličiek môže ďalej pokračovať v zápale močového mechúra a u mužov aj k problémom s prostatou. Keď obličky nemôžu dostatočne vylúčiť z tela jedovaté látky, stáva sa ,že sa vápnik ukladá v obličkách. Aj  iných dôležitých orgánov, pritom môže vápnik byť odčerpávaný z kostí a môže dôjsť k osteoporóze, alebo k arterioskleróze, degenerácií buniek a obličkovému piesku a kamienkam. Vápnik totiž neutralizuje kyslosť pri toxicite tela. Obličkové kamienky sa môžu objaviť ak je nízky pitný režim, lebo obličky reguľujú rovnováhu kyselín v tele a hladinu minerálov v krvi.

Obličkami pretečie za hodinu asi 5 litrov tekutiny. Obličky sú spojené s nadobličkami , adrenalin produkujúcimi žľázami. Adrenalín je hormón, ktorý sa uvoľňuje v situáciach stresu a nebezpečia. Keď je bežný život zaťažený stresami, sú obličky a nadobličky často silno namáhané a dochádza k symptomom vyčerpania. V čínskej medicíne obličky a nadobličky zintenzívňujú sexuálnu chuť , zvyšujú úroveň energie a sílu. Dlodobá trvajúca práca (workholizmus), dlhé štúdia môžu obličky oslabiť a pôsobiť negatívne aj na slezinu. Obličky nepoškodzuje len soľ, ale aj alkohol a časté pitie kávy., chvat pri jedle, fajčenie.

 Fyzické symptomy :

U detí oneskorený rast, tmavé váčky pod očami, náruživá chuť na slané, matné vlasy, otoky. Bolesti v spodnej časti chrbta ( chrbtové stavce Th10 a Th11.), problémy pri močení,  predčasné šedivenie, alebo strata vlasov, mäkké a lámavé kosti, problémy pri močení, odpor k zime, letargia, časté zívanie, potiaže s učením, slabosť, plachosť, v staršom veku predčasné starnutie, senilita až impotencia. 

 Orgánové hodiny : 17:00-19:00.

V maximálnej činnosti sú obličky. Je to posledné štádium vylúčenia všetkých škodlivín z organizmu. Nie je vhodné po tomto čase prijímať tekutiny. Večerať by sme nemali to, čo zaťažuje obličky, teda žiadny cukor, soľ, potraviny s pridaním chemických látok, tuky, piť kávu alebo alkohol. Mali by sme sa vyhýbať stresu a dávať si pozor na chlad.

 RADY PRE VÝŽIVU:

  1. Celer je veľmi bohatý na organický sodík, povzbudzuje aj močový mechúr
  2. Ryby v oleji su všeobecne považované za mimoriadne liečivé pre obličky
  3. Fazule adoki, tmavé fazule, zelené fazule ( obsahujú veľa prírodného sodíku )
  4. Pohánka, rýža, jačmeň a proso. Proso je zásadité a môže znížiť hladinu kyselín v tele. Pri obličkových problémoch sa radšej vyhnúť pšenici a žitu, obsahujú najviac kyselín.
  5. Červená repa veľmi prečisťuje obličky a obsahuje veľa draslíku, horčíku a vit.A. Najlepšie do červenej repy pridať panaka olivoveho oleja Virgin extra, dobré na všetky vnútorné orgány.
  6. Podľa čínskej medicíny, čo je postihnuté, malo by sa za čas jesť. Na obličky , obličky z bravčového mäsa.
  7. Mäso z moriek, najradšej v zimnom období
  8. Plody lesa ako čučoriedky, brusnice, černice, lesné jahody, maliny –sú dobré na krvotvorbu a vyčisteniu obličiek
  9. Sezamové semiačka, zlepšujú krvotvorbu, šedivým vlasom znovu dávajú pôvodnú farbu, zostrujú videnie, posiľujú kosti a preventívne pôsobí proti všetkým chorobám.
  10. Vlašské orechy
  11.  Hodne zelená zelenina ako brokolica, žerucha, perželová vňať aj petržel koreň, zelený šalát, celer, karfiol, hlávková kapusta, žltá dyňa.
  12. Morské riasy, ktoré sú dobré na všetky vnútorné orgány tela, pretože obsahujú veľké množstvo prírodných minerálov
  13. V lete zvýšiť spotrebu zásaditých potravín ako čerstvé ovocie, zeleniny, proso. Potom plody bohaté na vodu ako melóny, vinné hrozny (majú prevenciu na tvorbe obličko-vých kameňov)
  14. Dodržovať pravideĺný pitný režim. Piť pramenistú vodu bez sladidiel, prísad, bubliniek.Nedoporučuje sa piť ľadová studená voda.
  15. Zásadité pivo – len plzeň. Jeden malý štamperdlík pravej slivovice 52% napomáha aj zdravým obličkám

 Doproručuje sa: Vyhýbať sa kyselotvorným potravinám.ako kávam, octu, čiernemu čaji, rafinovaným potravinám napr. kryštálový cukor, biely chlieb, sušienky, sladkosti, pšenica,  žito, poto ľuľkovitým potravinám ako paradajky, baklažány, zemiakom. Potom feferónom, Keď sa spomínané ľulkovité potraviny kombinujú s mliečnými výrobkami, treskou, citrusovými plodmi a orechami spôsobujú zvýšenú syntézu jednej bielkoviny „albumin“ a tak naruší sa energia obličiek

Liečivé byliny a korenie :

  1. Škorica má veľmi dobré pôsobenie na obličky. Môžeme si škoricu pripraviť namiesto čaju a koreň 20 minút varíme. Môžeme osladiť medom.
  2. Cikorka ( nahrážka kávy z koreňa čakanky)
  3. Žihľava – podporuje kôru nadobličiek a vylučovanie obličkových kamienkov. Takúto vlastnosť má aj sladké drievko pod domacim názvom lékorica.

 

Najlepší prostriedok na čistenie obličiek: Vyskúšajte silu petržlenu

Každý deň konzumujeme množstvo potravín, z ktorých hlavne mastné a sladké jedlá dávajú našim obličkám poriadne zabrať. Neustále filtrujú krv od soli, rôznych jedov a vôbec od škodlivých látok, ktoré znečisťujú naše telo. Po čase sa soľ nahromadí, kedy je najvyšší čas na čistenie a liečenie. K tomu vám dobre poslúži obyčajný petržlen.

Petržlen sa najčastejšie používa v polievkach, no zabúda sa na to, že je i skvelým prírodným liekom, ktorý dokáže vyčistiť obličky od škodlivých látok. Mal by byť preto súčasťou každej domácnosti.

Urobte si vývar z petržlenu

Kúpte si jednu kytičku petržlenu, umyte ju a porežte na malé kúsky. Tie potom hoďte do hrnca, zalejte čistou vodou a povarte desať minút. Následne povarené kúsky nechajte vychladnúť a vývar prefiltrujte. Nakoniec ho stačí len naliať do čistých fliaš a vložiť do chladničky. Vypite jeden pohár denne, aby sa vaše obličky poriadne prečistili.

Ako pocítite výsledky?

Ak budete pravidelne každý deň piť petržlenový vývar, výsledok zbadáte v moči. Uvidíte, že soľ a ostatné nahromadené nečistoty vychádzajú z vašich obličiek. Navyše sa budete cítiť, ako nikdy predtým. Petržlen sa preto považuje za najlepší prostriedok na čistenie obličiek.

05.08.2013  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: red

načo máme obličky: 
Obličky neustále čistia našu krv od nepotrebných látok, ktoré sa v tele tvoria a udržujú tiež množstvo tekutín a koncentráciu solí v tele na optimálnej úrovni. Obličky denne prefiltrujú približne do 200 litrov krvi, to znamená, že za 24 hodín cez ne mnohonásobne a opakovane prejde všetka naša krv.

aké najbežnejšie ochorenia obličiek poznáme:  
Zápal obličiek, tvorba piesku a obličkových kameňov, infekcie a znížená filtračná schopnosť sú najčastejšími problémami obličiek.

ako liečime ochorenia obličiek bylinnou kúrou:
Ochorenia obličiek sa veľmi dobre liečia bylinnými kúrami. Liečba je pritom celkom bezpečná a možno ju použiť aj s liekami naordinovanými lekárom. Veľkou výhodou bylinnej kúry nie je iba jej protizápalový a protinfekčný účinok ale aj to, že musíme vypiť väčšie množstvo čaju, ktorý vyplavuje piesok a drobné kamene z obličiek von z tela. Dochádza tiež k obnoveniu narušenej filtračnej schopnosti obličiek.

kedy možno ešte použiť bylinnú kúru:
Ak dlhodobo užívame lieky, ktoré zaťažujú obličky a poškodzujú ich, vtedy by sme ich mali zregenerovať a obnoviť ich filtračnú schopnosť použitím bylinnej kúry. Taktiež v tých prípadoch, keď trpíme na iné ochorenia, ktorých výsledkom môže byť poškodenie alebo zaťaženie obličiek, ako je napríklad cukrovka, systémový lupus, reumatizmus, dna, psoriáza alebo iné krvné a metabolické ochorenia.

môže dôjsť k zvýšeniu krvného tlaku ?:
V dôsledku zlej filtračnej schopnosti obličiek dochádza často k zvýšeniu krvného tlaku. Zjednodušene si to môžeme predstaviť tak, že ak obličky pociťujú znížený prietok krvi cez glomeruly a tým aj zníženú filtračnú schopnosť, dávajú signál srdcu, aby zvýšilo tlak krvi v cievach. Aj tento problém sa môžeme pokúsiť vyriešiť bylinnou kúrou na obnovenie filtračnej schopnosti obličiek. Ak sa obličky zregenerujú, pominú aj príčiny, ktoré zvyšujú krvný tlak.

ZDROJ:https://oblicky.blogspot.sk/

ČAS OČISTY OBLIČIEK A MOČOVÝCH CIEST

Obličky a močový mechúr sú najviac stresované v zime. Január a február sú preto najvhodnejšie mesiace k ich očiste.

Obličky filtrujú z krvi vodu, do ktorej prepúšťajú odpadové produkty látkovej premeny a riadia hospodárstvo s minerálmi. Močový mechúr plní funkciu rezervoáru pre vylúčený moč. Obličky disponujú dvojitým druhom energie. Prvý je dedičný, získaný pri narodení dieťaťa. Táto životodarná energia (čchi) určuje vrodenú konštitúciu a silu osobnosti.

Ďalší druh energie je výťažkom, esencií prijímanou z potravy a obličkám ju prináša krv. Obličky energeticky plnia pečeň, močový mechúr a potom žlčník. Činnosť obličiek s postupujúcim vekom slabne. Obličky väčšinou nebolia, ale ich nedostatočná činnosť spôsobuje celý rad zdravotných problémov.

Na dobrej funkcii obličiek sú závislé aj iné orgány– napr. lymfa, ďalej obličky prispievajú k zaisteniu rovnováhy pH v krvi. Vylučujú splodiny látkovej výmeny (soli) a riadia objem tekutín (po väčšom alkoholovom opojení si narušíme vodné a minerálové hospodárstvo na 1 mesiac!).

Stav obličiek sa odráža na koreni jazyka, na tvári je miesto obličiek na čele a pod očami. V ústnej dutine sú obličky a močový mechúr prepojené s jednotkou a dvojkou. Zo zmyslových orgánov patria pod ľadviny uši.

Súviasiace orgány okruhu obličiek:
Močový mechúr, močová trubica, obličková panvička, vaječníky, vajcovody, maternica, prostata, vlasová a fúzová cibuľka, zuby, podkožie, miecha, čelová kosť, kostičky stredného ucha, kosti, kĺby, štítna žľaza, ušný boltec.

Príznaky poruchy tohto okruhu:
Sucho v nose, šumenie a pískanie v ušiach, zástava močenia, časté močenie v noci, gynekologický výtok, opuchy členkov a tváre, poruchy menštruácie, bolestivá menštruácia, impotencia, predčasná ejakulácia, časté angíny, poruchy sluchu, zápaly nervov – medzirebrového, sedacieho, bolesti triesel, slabé, lámavé kosti, nízka koncentrácia – zlá schopnosť zapamätať si, malé tenké uši, kývanie zubov, odhaľovanie krčkov, pleseň medzi 4. prstom na nohe a malíčkom, bolesti kolien, problémy v podkolení, kožné zmeny pozdĺž meridiánu.

Obličkový okruh je v našej civilizácii jedným z najzaťaženejších orgánov ložiskami. Stretneme sa v nich s hlienom z nadbytku mliečnych výrobkov, s purínmi z mäsa i solami z kyseliny močovej. Ložiská z obličiek dráždia ostatnú časť močového mechúra, bývajú aj príčinou bolestí okolo pupka.

Obličky ovládajú aj pohlavné ústrojenstvo. U mužov sa nikdy nemôže objaviť adenóm prostaty, u žien myóm v maternici, pokiaľ neexistuje ložisko v materskom orgáne – obličkách. Tiež ovládajú všetky kĺby, obzvlášť kolená a preto detoxikácia kĺbov znamená predovšetkým vyčistiť obličky od ložísk a voľných toxínov.

Ďalším dôležitým orgánom pod kontrolou obličiek sú kosti – osteoporóza a iné potiaže kostí majú svoj pôvod v obličkách. Padanie vlasov je rovnako ako osteoporóza vyvolané autoimunitnou reakciou organizmu (sám seba ničí), ale pôvod je v obličkovej záťaži.

Z oblasti psychiky obličky najviac poškodzuje úzkosť. Vplyv stresu a úzkosti je ale obojsmerný. Oslabené obličky samy prispievajú k vzniku úzkostných stavov a následný stres a úzkosť sú naopak veľmi škodlivým momentom pre činnosť obličiek.

Obličky ovládajú protiplesňovú imunitu, ktorej centrum sa nachádza v časti mozgu s názvom corpus striatum. Výskytom nadmerného stresu dochádza k poškodeniu striata, k vytvoreniu ložiska, ktoré potom dráždi nervové tkanivo a vytvára úzkosť, aj keď prvotné ložisko zaniklo. Preto je pri vyčistení obličiek veľmi potrebná aj detoxikácia mozgu.

OBLIČKY POŠKODZUJE:
 

  • Chlad
  • chybný pitný pitný režim
  • strach a úzkosť
  • zlé dýchanie
  • veľká konzumácia živočíšnych bielkovín
  • soľ, cukor, chemikálie, korenie
  • alkohol, nadmiera tekutín
  • väčšie množstvo ovocia
  • nadmerné množstvo soli
  • sladkosti, drogy, káva
OBLIČKY POSILŇUJE:

  • striedavé teplo sauny
  • zelený čaj, bylinný ľadvinový čaj
  • praslička, vres, brezové lístie, zlatobyľ
  • petržlen, pšenica, špalda
  • morská soľ v kúpeli
autor článku: Ivana Batůšková (vizitka autora)