Čo je diabetes melitus ?
Cukrovka ( diabetes mellitus) je chronické, doposiaľ nevyliečiteľné ochorenie, ktorého výskyt celosvetovo ale aj v Slovenskej republike neustále narastá. Dnes hovoríme o cukrovke ako o epidémii tretieho tisícročia. V súčasnosti sa počet diabetikov vo svete odhaduje na 140 miliónov a podľa prognostických štúdií sa ich počet o 25 rokov zvýši na 300 miliónov.
Cukrovka je choroba látkovej premeny. Jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi (hyperglykémia). Zvýšenie hladiny krvného cukru (hyperglykémia) je následkom poruchy vylučovania inzulínu a/alebo účinku inzulínu v cieľových tkanivách. Pri cukrovke okrem nedostatočnej premeny cukrov v organizme dochádza aj k poruche spracovania tukov, bielkovín, minerálnych látok a vody. Zvýšené hodnoty krvného cukru v priebehu rokov vedú k poškodeniu ciev. Postihnutie malých ciev (diabetická mikroangiopatia) sa prejavuje zhoršením zraku, poškodením funkcie obličiek a nervov. Zmeny na veľkých cievach (diabetická makroangiopatia) zapríčiňujú nedokrvenie končatín, srdca a mozgu.
Na reguláciu hladiny cukru v krvi je nevyhnutná prítomnosť hormónu inzulínu. Inzulín sa produkuje v tzv. B- bunkách Langerhansových ostrovčekov v podžalúdkovej žľaze (pankrease). Z pankreasu sa inzulín vylučuje do krvi a potom sa naviaže na inzulínové receptory na povrchu rôznych buniek ( predovšetkým svalových , tukových, pečeňových buniek). Naviazaním inzulínu na svoj receptor sa glukóza dostáva do buniek. Inzulín predstavuje kľúč , ktorý otvára bunku pre glukózu. Pri cukrovke cukor z potravy nemôže byť vychytaný bunkami, zostáva teda v krvi, a preto má neliečený diabetik trvalo vysokú hladinu cukru v krvi (hyperglykémiu). Keď je hladina cukru v krvi veľmi vysoká, časť cukru prechádza do moča. Odtiaľ je názov diabetes – čo znamená pretekať a mellitus čo je sladký ako med.
Rozoznávame 2 základné typy cukrovky :
Cukrovka 1. typu: tento typ cukrovky je podmienený imunologicky, organizmus vytvára protilátky proti vlastným B-bunkám Langerhansových ostrovčekov podžalúdkovej žľazy (pankreasu) - ktoré v zdravom organizme produkujú hormón inzulín. Nastáva porucha systému odolnosti, organizmus akoby bojoval sám proti sebe. Dochádza k pomalšiemu alebo rýchlejšiemu usmrcovaniu týchto B-buniek , čo vedie k úplnému zániku tvorby inzulínu. Pacienti s týmto typom cukrovky sú životne závislí na dodaní hotového inzulínu do organizmu v podobe injekcie. V prípade jeho nedodania zvonka by došlo k rýchlemu rozvratu vnútorného prostredia , bezvedomiu a smrti pacienta. Vyskytuje sa najčastejšie u detí a mladých dospelých , môže sa však vyskytnúť aj u jedincov starších ako 30 rokov. K typickým klinickým príznakom cukrovky 1. typu patrí zvýšený smäd, časté močenie, nevysvetliteľné chudnutie.
Cukrovka 2. typu: tento typ ochorenia predstavuje viac ako 90% všetkých prípadov cukrovky. Začína sa väčšinou po 40 roku života, avšak v posledných rokoch sa táto hranica posúva aj do mladších vekových skupín Cukrovka 2. typu je podmienená nerovnováhou medzi produkciou inzulínu v B- bunkách pankreasu a účinkom inzulínu v cieľových tkanivách ( svalové, tukové, pečeňové tkanivo). Cukrovka 2. typu je typické civilizačné ochorenie. Musíme mať pre ňu určité dedičné ( genetické) dispozície ale tie má možno tretina populácie a nie všetci ochorejú. Aby však vznikla cukrovka 2. typu dôležitú úlohu hrajú faktory vonkajšieho prostredia. Najdôležitejším vonkajším faktorom je nadváha a obezita, ktorú má 60-90% týchto pacientov. Pri cukrovke 2. typu sú klinické príznaky zvyčajne menej výrazné ako pri cukrovke 1. typu. Často ochorenie môže prebiehať mesiace až roky skryto a manifestuje až komplikáciami ( napr. príznakmi poškodenia nervov). Na cukrovku 2. typu treba myslieť aj pri rôznych opakujúcich sa kožných a močovo-pohlavných infekciách. Niekedy môže viesť k diagnóze svrbenie. K odhaleniu môže dôjsť aj pri očnom vyšetrení pre poruchu zraku. Často sa cukrovka 2. typu diagnostikuje počas pobytu v nemocnici pre úplne iné ochorenie ( napr. pre srdcový infarkt, porážku).
Cukrovka a vhodné potraviny
Vhodnou potravou a správnou životosprávou môže diabetik prispieť k dosahovaniu lepších výsledkov v kontrole glykémie, znížiť hrozbu komplikácií tohto ochorenia a taktiež si predĺžiť a skvalitniť život.
Obmedziť, alebo vylúčiť by mal diabetik glukózu, med, čokoládu, biele pečivo. Taktiež tuky živočíšneho pôvodu, mäso, mäkkýše, mlieko, soľ, alkohol.
Odporúča sa strava bohatá na vlákninu, komplexné uhľohydráty (škrob),nízky obsah tukov. Preferovať tuky rastlinného pôvodu. V obmedzenom množstve je možné sladiť ovocným cukrom- fruktózou.
Zelenina je bohatá na vlákninu, antioxidanty a fytochemikálie s liečivými vlastnosťami a výhodou pre diabetika je nízky podiel uhľohydrátov.
Veľmi prospešný je pre diabetikov zeler, ktorý obsahuje glykokvín – látku s podobným účinkom ako inzulín, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi. Glykokvín obsahuje aj cibuľa a má tiež vplyv na zníženie krvnej glukózy. Artičoka obsahuje ďalšiu užitočnú látku – cynarín, s priaznivým vplyvom na detoxikáciu pečene, je vhodná pri žlčníkových problémoch a taktiež pomáha redukovať hladinu glukózy v krvi. Zemiaky obsahujú komplexné uhľohydráty, ktoré sa na glukózu premieňajú veľmi pomaly – počas troch až štyroch hodín trávenia v črevách. Tak nespôsobujú náhle zmeny v hladine krvnej glukózy a diabetici ich preto v obmedzenom množstve dobre znášajú. Hlávkový šalát obsahuje veľmi málo uhľohydrátov, diabetici ho môžu jesť bez obmedzenia. Čakanka je veľmi vhodná, keďže obsahuje fruktózu ( inulín je polymér fruktózy).
Ovocie je treba konzumovať v kontrolovanom množstve, aj keď obsahuje fruktózu.
Medzi ovocie patrí aj avokádo, ktoré má vysokú biologickú hodnotu. Napriek tomu, že obsahuje cukor vo forme monosacharidov pre diabetikov je aj tak prospešné. Pomáha udržiavať hladinu glykémie, taktiež znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov.
Celozrnné obilniny spĺňajú dietetické požiadavky u diabetikov . Pomáhajú udržovať optimálnu hladinu glukózy, ktorá sa počas trávenia uvoľňuje pomaly. Pšeničné klíčky sú pre diabetikov veľmi prospešné, obsahujú vysoký podiel vitamínu B1 a E.
Strukoviny ,hlavne sója obsahuje až 36% bielkovín ( viac ako mäso a mlieko)
a málo škrobu. Sú veľmi vhodné pre diabetikov.
Orechy obsahujú vysoké percento vitamínu B a E. Keďže majú veľa tuku, treba ich konzumovať v obmedzenom množstve, denne najviac 1 polievkovú lyžicu. Pri dodržaní tohto pravidla sú veľmi vhodné pre diabetikov.
Huby majú nízky obsah uhľohydrátov, ale vysoký podiel bielkovín a vitamínu B. Pri pokusoch sa zistilo, že konzumáciou húb (šampiňóny) sa znižuje potreba inzulínu na reguláciu krvnej glukózy.
Zázvor, škorica, kurkuma - chránia pred poškodením vysokými hladinami cukru
V najnovšej klinickej štúdii z roku 2008 bola hodnotená účinnosť 17 rastlín použiteľných v liečbe diabetes zameraná na schopnosť znižovať tvorbu glykačných produktov. Najúčinnejšími sa ukázali extrakty zo zázvoru, škorice a kurkumy, zatiaľ čo extrakty čierneho korenia, zeleného čaju, jabĺk , bazalky a kôry citrónu znižovali tvorbu miernejšie. Následne sa vybrané najúčinnejšie extrakty zázvoru, škorice a kurkumy testovali v laboratórnych podmienkach metódou použitia fruktózy a proteínov zvieracej očnej šošovky sledujúcou ovplyvnenie tvorby glykačných produktov.
Extrakty zázvoru, škorice a kurkumy účinne chránili proteíny očnej šošovky pred poškodením podaním vysokej dávky fruktózy. Tvorba glykačných produktov v očnej šošovke bola znížená o 40 až 90% pri koncentráciách extraktov 1mg/ml.
Tieto pokusy ukázali že rastliny ktoré sú veľmi dobre znášané môžu byť zdrojom bezpečných fytochemikálií použiteľných v liečbe redukujúcej škodlivé následky spojené s tvorbou glykačných produktov pri cukrovke. (Zdroj: Saraswat M et al,.British Journ. Nutrition. 2008 Nov, 6 :1-8)
Škorica sa používa v tradičnej medicíne ako prírodný prostriedok znižujúci hladiny cukru. Viac o vplyve škorice na hladiny cukru si prečítajte v článku: Účinky škorice
Gurmar - tradičný indický prírodný liek na diabetes
Gurmar sa používa v tradičnej Indickej medicíne v liečbe cukrovky viac ako 2000 rokov. Hlavné liečebné použitie rastliny v regióne Indie je pri začínajúcej cukrovke, kedy je čiastočne znížená schopnosť pankreasu vytvárať inzulín (diabetes nezávislý od inzulínu). Znižovaním nadmerne zvýšenej hladiny cukru sa zabraňuje vzniku toxických glykačných produktov. Gurmar nielen znižuje hladiny cukru ale dokonca dokáže obnoviť tvorbu inzulínu a tým úplne vyliečiť z cukrovky. Viac informácií o účinkoch prírodného antidiabetika si prečítajte v článku: Gurmar.
Horká tekvička
Horká tekvička pôsobí rovnako ako chróm, zlepšuje využitie krvného cukru a zlepšuje glukózovú toleranciu – schopnosť prenášať cukor z krvi do buniek.
100ml šťavy horkej tekvičky zlepšilo glukózovú toleranciu o 73% (J Ethnopharmacology 17 (1986) 277-282). V nasledujúcej štúdii vodný extrakt horkej tekvičky znížil hladinu krvného cukru o 54 % (Phytotherapy Res 7, 4 (1993): 285-289).
Ďaľšou veľmi cennou vlasnosťou horkej tekvičky je stimulácia tvorby a nárast počtu beta-buniek pankreasu. Beta bunky vytvárajú inzulín. Autori experimentálnej štúdie na zvieratách zistili schopnosť obnovy beta buniek po podávaní extraktov horkej tekvičky (Diabetes Res Clin Pract 40, 3(June 1998):145-51).
Hypoglykemický účinok bol dokázaný pri použití všetkých častí rastliny, najvýraznejší je však pri konzumácii plodov, kde sa nachádza najviac steriodných saponínov – charantínov, alkaloidov a inzulínu podobných proteínov.
Viac o všeobecných účinkoch a použití si prečítajte v sekcii: Horká tekvička
Viac o mechanizme farmakologických účinkov Gurmaru a Horkej tekvičky si prečítajte v sekcii: Prírodné inhibítory DPP-4
Flavonoidy
Flavonoidy patria medzi účinné prirodzené zdroje inhibítorov aldoreduktázy (ARI). V jednej z klinických štúdií flavonoidy kvercetrín a miricetín vykázali významné spomalenie vzniku očného kataraktu spôsobeného vysokou hladinou cukru - galaktózy. V inej experimentálnej štúdii flavonoidy epigallokatechín, quercetrín, quercetrín-2-acetát, quercetrín, rutín, hesperidín, hesperidín chalkón a naringinín preukázali rôzny potenciál tlmiť aktivitu aldoreduktázy.
Lesklokôrovka ploská - Ganoderma applanatum
Táto drevokazná huba rastie celý rok na živom aj mŕtvom dreve lístnatých stromov, prednostne na tlejúcom dreve. Štúdia kórejských výskumníkov z roku 2005 zistila potenciál vodných a liehových extraktov z tejto huby inhibovať aldoreduktázu pri streptozolocínom vyvolanej diabetes na zvieracích modeloch. (Zdroj: Phytotherapy research.2005, vol. 19, p. 477-480)
Prirodzené fytochemikálie obsiahnuté v Lesklokôrovke ploskej majú schopnosť ochraňovať pred poškodzovaním tkanív glykačnými produktami pri cukrovke.
Významný prínos pre cukrovku
Diabetikom prospieva diéta bohatá na tuky s jednou nenasýtenou väzbou, ktoré sa nachádzajú v olivovom, sójovom a repkovom oleji, sóji, avokáde, vo vlašských orechoch či v mandliach. Tieto tuky majú pre cukrovku veľmi významný prínos, pretože znižujú glukózu v krvi a hladinu škodlivých krvných lipidov.
Esenciálne mastné kyseliny hrajú prím medzi potravinovými doplnkami účinnými u cukrovky. Ide o látky, ktoré ľudský organizmus nevytvára, takže sa musia, podobne ako vitamíny, získavať z potravín. Najviac známy je olej z pupalky dvojročnej (dostať v lekárni), ktorý znamená prielom v prírodnej liečbe dvoch závažných komplikácií cukrovky: diabetickej neuropatie a retinopatie. Treba však zdôrazniť, že účinné sú až veľmi vysoké dávky (6 g/deň).
Alfou a omegou je správny výber sacharidov
V súčasnosti sa obsah sacharidov v strave diabetikov zvyšuje, avšak ich výber je presnejší a prísnejší. Sacharóza ako sladidlo sa úplne vynecháva. V krajnom prípade sa pripúšťa malé množstvo (do 5 %), ktoré sa však musí presne zakomponovať do stravy.
Prírodný cukor sa nahradzuje rôznymi sladidlami, ktoré sa rozdeľujú na dve základné skupiny:
♣ neenergetické sladidlá - najdôležitejšie sú sacharín, cyklamáty, aspartam a acesulfan draselný.
♣ energetické sladidlá – majú energetickú hodnotu podobnú sacharóze, avšak na rozdiel od glukózy a sacharózy vzostup glykémie je po ich použití nižší, podobný polysacharidom; patrí sem fruktóza, cukornaté alkoholy – sorbitol a xylitol. Tieto sacharidy sa do buniek dostávajú bez inzulínu!
Fruktóza, ktorá sa nachádza v mede a ovocí, má výhodu v tom, že do určitej miery nepotrebuje inzulín. Zvyknime si preto sladiť medom. POZOR! Pre obéznych diabetikov len vo veľmi obmedzenom množstve. Vhodnejšie je uprednostňovať zložité sacharidy, predovšetkým vo forme:
• škrobu – tvorený z jednotiek glukózy (obiloviny, strukoviny, ryža, menej zemiaky a zelenina),
• inulínu – tvorený z jednotiek fruktózy, ľudský organizmus ho nemetabolizuje (topinambury, artičoky, koreň čakanky, púpavy a z ich výrobkov – cigorka),
• nestráviteľnej vlákniny – polysacharidy ako celulóza a hemicelulóza, ktoré podporujú pohyb čriev (v obilninových šupkách, čiastočne v zelenine a ovocí),
• rozpustnej vlákniny – pektínu, ktorý spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a tým spomaľuje aj vstrebávanie sacharidov zo stravy. Odporúčaný príjem pektínu je 20 g na deň. Zdrojom pektínu sú niektoré druhy ovocia (citrusové ovocie, brusnice, ríbezle, marhule, egreše, jablká, jahody, slivky, banány) a zeleniny (špenát, mrkva, kapusta, reďkovka a zelená fazuľka).
Typické príznaky cukrovky
- nadmerné močenie
- smäd
- úbytok hmotnosti navzdory nadmernému prísunu jedla
- únava
- častejšie infekcie
- zápaly močového a pohlavného ústrojenstva
- poruchy videnia
Na vašom jedálnom lístku by sa mali objaviť potraviny:
• ryža natural, celozrnné potraviny – obsahujú veľa vlákniny, tá spomaľuje vstrebávanie cukrov,
• koreniny: kurkuma, škorica, klinček, bobkový list, používajte karí, indickú zmes,
• ovos a ovsené vločky – pomaly uvoľňujú energiu,
• z ovocia sa odporúčajú grapefruit, jahody, ale aj melón, slivky, banány, sušené brusnice alebo čučoriedky sú plody schopné znižovať cukor v krvi,
• vhodná zelenina – baklažán, uhorka, hlávkový šalát, tekvica, cukina a pravidelná konzumácia surovej aj kyslej kapusty, ale i cibuľa a cesnak ako tradičné liečebné prostriedky,
• strukoviny, ktoré majú schopnosť pomaly uvoľňovať živiny: sója, sójové produkty ako syry tofu, nátierky,
• z bylín sú vhodné ľubovník bodkovaný, baza čierna, plody borievky, koreň púpavy, semeno pestreca mariánskeho, koreň nátržníka, plody fenikla, listy čučoriedok,
• odporúča sa aj žerucha ako posýpka do polievky (1 čajová lyžička denne),
• zvýšte príjem vitamínov skupiny B (nachádza sa v pšeničných klíčkoch a otrubách), nájdete tam aj potrebný chróm (posilňuje účinnosť inzulínu), horčík a aj zinok (má vplyv na rast a odolnosť, urýchľuje hojenie tkanív). Horčík nájdete aj v obilninách či fazuli, chróm v pivovarských kvasniciach, syroch, celozrnnej múke, zemiakoch. Zinok nájdete v tekvicových, sézamových semenách, hubách, kuracom mäse, šošovici, obsahuje ho aj kakao.
Klinki tu:
www.hopetv.cz/archiv-poradu/v-ordinaci-diabetologa-mudr-marek-ondracek.html