Zdravé oleje

19.12.2013 11:02

Kokosový olej Olej sa získava mechanickým procesom z bielej dužiny zrelých kokosov. Panenský olej musí byť vyrábaný z čerstvej surovej dužiny. Tá sa z rozbitých kokosov vydlabe špeciálnou škrabkou a vytlačí sa z nej husté mlieko. Je možné použiť rôzne metódy pre oddelenie oleja z mlieka. Najkvalitnejší olej poskytuje metóda centrifúgového odstreďovania. Výsledný olej má príjemnú vôňu i chuť s jemnými tónmi kokosu a pri teplote nad 25°C sa mení v číru kvapalinu. Pretože behom výroby nie je tento olej tepelne spracovaný, zachováva si všetky výživné hodnoty. Kokosový olej je v rastlinnej ríši výnimočný tým, že je zložený z nasýtených mastných kyselín, podobne ako sadlo. Aj preto bolo ľahké ho označiť za nezdravý. Dnes už existuje stovka výskumov, ktoré potvrdzujú pravý opak. Kokosový olej je veľkým darom tropickej prírody ľudom! Nie je tuk ako tuk Kokosový olej prirodzene neobsahuje cholesterol – je to rastlinný olej. Naviac vďaka svojej schopnosti stimulovať vylučovanie hormónov štítnou žľazou a može pomáhať cholesterol v tele odbúravať. Príslušné hormóny konvertujú cholesterol na dôležitý sterol – progesteron. Ten môže spomaliť prejavy starnutia. Vďaka zloženiu z nasýtených mastných kyselín je kokosový olej veľmi odolný proti žltnutiu – oxidácii. Práve tá je veľkou slabinou rastlinných olejov, ktoré sú v poslednej dobe masívne odporúčané ako zdraviu prospešné. Je to pravda, pokiaľ sa jedná o čerstvé, za studena lisované oleje z rastlinných semien alebo olív. To, čo sa však už väčšina ľudí nedozvie, je že hodnotné nenasýtené mastné kyseliny sú veľmi ochotné reagovať so vzdušným kyslíkom za vzniku voľných radikálov. Napriek tomu, že je kokosový olej „nasýtený“, od živočíšnych tukov sa veľmi odlišuje. Zatiaľ čo živočíšne tuky tvoria mastné kyseliny s dlhými reťazcami (LCFA – long chain fatty acid), kokosový olej sa skladá z kyselín so stredne dlhými reťazcami (MCFA – medium chain fatty acid). Pri metabolizme tukov to má veľký význam. MCFA sú telom spracovávané skôr ako sacharidy, ich trávenie začína už v ústach, nepotrebujú enzým lipázu z pankreatických štiav. Sú tiež oveľa ľahšie rozpustné v telesných kvapalinách. Ich kompletný rozklad prebehne v žalúdku. Kokosový olej je preto telom rýchlo spracovaný, poskytuje mu pohotovú energiu, ale má pritom menej kalórií než ostatné tuky. Jeho trávenie skrátka príliš nezaťažuje orgány. Jediný živočíšny zdroj MCFA je mlieko cicavcov – nápoj dokonale „navrhnutý“ pre výživu mláďat. Preto sa frakcie kokosového oleja používajú vo výživách pre kojencov už veľa rokov. MCFA majú schopnosť stimulovať metabolizmus, podporujú vstrebávanie ďalších látok, napríklad esenciálnych mastných kyselín (EMK). Zdravý organizmus si potom vystačí s ich menším množstvom, čo môže byť pri dnešnom nedostatku EMK v strave veľkým prínosom. Proti baktériám a parazitom Kokosový olej je zložený z nasledujúcich mastných kyselín:
- k. laurová
- k. kaprinová
- k. kaprylová
- k. myristová
Všetky tieto kyseliny pôsobia proti vírusom, mikróbom, hubám a kvasinkám. Kyselina laurová má najsilnejší antivirálny efekt, kyselina kaprylová je vysoko účinná proti kvasinkám. MCFA majú špecifickú schopnosť narušiť membrány vírusov, baktérií, kvasiniek a plesní. Tie sú potom ľahko zneškodnené bielymi krvinkami. O tejto vlastnosti kokosového oleja a jeho frakcií sa presvedčili tisíce pacientov s rôznymi infekciami, kandidou, herpesom ap. V mnohých prípadoch je vhodné aplikovať kokosový olej ako masť na postihnuté miesta. Kokosový olej a nadváha Jednou z vecí, ktoré si pri používaní kokosového oleja všimnete je, že vydržíte dlhšiu dobu bez pocitu hladu. Metabolizmus oleja prebieha podobne ako u sacharidov, ale štiepenie na glukózu je pozvoľnejšie. Nenastáva náhle vyplavenie cukru do krvi a jeho následný rýchly pokles. Tak je tomu v prípade konzumácie škrobov, cukrov a väčšieho množstva ovocia. Táto kolísavosť preťažuje žľazy nadobličiek (pri poklesu cukru v krvi vyplavujú hormóny, čím dávajú signál, že telo potrebuje ďalší prísun jedla). Konzumácia kokosového oleja preto stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje záťaž nadobličiek. (Znakom preťažených nadobličiek sú tmavé kruhy okolo očí). Panenský kokosový olej (ďalej len PKO) je hojne používaný ako doplnok stravy pri redukcii telesnej váhy. Hoci sa to zdá neuveriteľné, že tuk pomáha chudnutiu, skúsenosti sú evidentné. Jedným z veľkých problémov pri chudnutí je JO-JO efekt. Štatistiky sú neúprosné, väčšina tých, ktorým sa podarí schudnúť svoju váhu opäť naberú, a k tomu ešte niečo naviac. Veľa ľudí je schopných držať nejakú dobu diétu, ale po čase stratia výdrž. Ich telo si ale medzitým zvyklo s obmedzeným prísunom jedla „šetrnejšie hospodáriť“, a potom je schopné z rovnakého prísunu potravy ukladať ešte viac tuku do zásoby. Naviac jednou z tendencií pri diéte je obmedziť konzumáciu tuku na minimum. Ale to je ďalší vratký bod diéty. Tuk má vo výžive významnú úlohu, telo ho pre svoju činnosť potrebuje a dobre to vie. A čo viac, tuky robia pôžitok z jedla kompletným, zvýrazňujú chute a hlavne navodzujú pocit naozajstného nasýtenia. Omnoho efektívnejším spôsobom redukcie hmotnosti je pomalá a trvalá zmena jedálnička a životného štýlu. Kokosový olej môže mať veľký úžitok pokiaľ ním nahradíme časť tukov v jedálničku. Ako sme už uviedli, poskytuje dlhodobejší pocit nasýtenia (pár lyžičkami oleja môžeme potlačiť hlad na niekoľko hodín). Tiež má menšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky. Jeho trávenie tiež prebieha odlišne. PKO stimuluje telesný metabolizmus k „vyšším obrátkam“ a tak pomáha spaľovať oveľa viac energie. V neposlednom rade naviac obnovuje správnu funkciu štítnej žľazy, ktorej hormóny sú pre vyvážený metabolizmus zásadné. Nie je pritom nijak zložité kokosový olej do jedálnička zaradiť a tiež nahradiť ním bežné rastlinné tuky pri varení. Starostlivosť o pokožku Čistý kokosový olej je veľmi ľahké si obľúbiť ako telové mlieko, alebo pleťový olej. Dobre sa roztiera i vstrebáva, veľmi príjemne vonia a má na pokožku blahodarný vplyv. Bol takto používaný po tisíce rokov v tropických oblastiach. Je obzvlášť vhodný pre suchú a poškodenú pokožku. Jeho zloženie je blízke tukom v našej pokožke a preto je ľahko vstrebávaný a prijímaný telom. Kozmetické firmy veľmi často používajú kokosový olej či jeho frakcie do svojich výrobkov. Vďaka svojej jemnej vôni je to ideálny masážny olej aj lubrikačný olej  Zhrnutie: - ako potravina má antivirálny a antibakteriálny efekt (MCT) - silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu (candida albicans) - stimuluje metabolizmus, pomáha pri diabetu, nadváhe, poruchách štítnej žľazy, používa sa pri liečbe podvýživy - má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom - čisto rastlinná starostlivosť o celé telo i vlasy, skvelý kúpeľový i masážny olej s nádhernou jemnou vôňou,  ideálny tiež po holení - ošetruje vysušenú a namáhanú pokožku (dermatologicky testovaný) 

 

Ľanový olej zo semien ľanu- jednodruhový Ľanový olej obsahuje 3 mocné liečivé zložky: Mastné nenasýtené kyseliny omega-3: Ľanové semená a ľanový olej (vyrábaný lisovaním za studena) sú vôbec najbohatším zdrojom mastných nenasýtených kyselín typu omega-3, najzdravšieho druhu tuku, ktorý môžeme jesť. Mastné kyseliny omega-3 sú éterické oleje, ktoré naše telo potrebuje pre správnu funkciu. Dôležité pre organizmus sú aj mastné nenasýtené kyseliny omega-6 a nemenej dôležitý ako samotné kyseliny je ich pomer v organizme. Najlepší pomer týchto tukov v strave je 4:1, alebo štyrikrát viac omega-3 než omega-6. Náš bežný jedálniček však obsahuje výrazne väčšie množstvo omega-6 a veľmi málo omega-3 kyselín. Aj to je jeden z dôvodov výskytu takého množstva chronických, degeneratívnych chorôb v dnešnom modernom svete. Lignany: Ľan je tiež najbohatším zdrojom rastlinných chemikálií s antivírovými, fungicídnimi, baktericídnimi a protirakovinovými vlastnosťami, ktorým sa hovorí lignany. Ľanové semiačka obsahujú 100-násobné množstvo lignanov oproti akejkoľvek inej rastlinnej potrave. Ľan pôsobí protizápalovo: Mastné nenasýtené kyseliny omega-3 majú tiež protizápalové účinky. Redukujú rozsah pôsobenia a pomáhajú zlepšiť podmienky pri zápalových ochoreniach pokožky, čriev, či močových ciest. Ľan potláča kardiovaskulárne choroby: Infarkty a mozgové mŕtvice sú v západnom svete najčastejšou príčinou úmrtí. Strava, fajčenie a nedostatok pohybu predstavujú známe rizikové faktory. Bolo zistené, že mastné nenasýtené kyseliny omega-3 v ľane znižujú riziko infarktov a mozgových mŕtvic hneď niekoľkými spôsobmi. Ľan znižuje krvný tlak, rozširuje krvné cesty a zlepšuje ich elastičnosť a priechodnosť krvného toku. Ľan okrem toho znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov, zvyšuje množstvo prospešného cholesterolu (HDL), pričom hladina škodlivého cholesterolu (LDL) klesá. Ľan tiež pomáha predchádzať arytmii a nepravidelnému srdečnému tepu. Ľan pomáha pri reumatických zápaloch: Početné štúdie zhodne potvrdzujú, že ľan u pacientov s reumatickou artritídou redukuje krehkosť, opuchy a neohybnosť kĺbov. Mnoho pacientov trpiacich artritídou užívaním ľanového oleja dokázalo redukovať alebo úplne opustiť steroidné protizápalové liečby, ktoré môžu mať rad vedľajších účinkov. Klinické štúdie preukázali, že kyselina alfa linolová, ktorá sa v ľanovom oleji nachádza vo veľkom množstve, veľmi účinne pôsobí protizápalovo a tým pôsobí zvlášť priaznivo proti artritíde. Pomáha dokonca obmedziť odmietanie transplantovaných orgánov, pomáha pri cukrovke typu 2 a upravuje niekoľko ochorení ľadvín. Zlepšuje symptómy pacientov so sklerózou multiplex, predchádza maskulárnej degenerácií (bežnej príčine slepoty v pokročilom veku) a môže vám tiež pomôcť veľmi jednoducho schudnúť. 

 

Olivový olej

Je známe, že olivový olej má na pokožku tela a zdravie organizmu doslova zázračné účinky. Obsahuje nielen vitamín E, vápnik a železo, ale aj účinný antioxidant, ktorý znižuje riziko rakoviny a zvyšuje energiu!

Olivový olej je plný mononenasýtených tukov, čo je veľmi zdravé. Tieto tuky znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu, ktorý roznáša tuk po tele. Navyše upevňujú zdravie srdcovo-cievneho systému a tiež sa veľmi ľahko spaľujú.

Účinný antioxidant

V spojitosti s olivovým olejom sa však málo spomína hydroxytyrosol, čo je extrémne účinný antioxidant. Nachádza sa v olivách a výskumníci tvrdia, že je zodpovedný za mnohé z priaznivých zdravotných účinkov tzv. stredozemskej diéty, t.j. znižuje  riziko rakoviny, cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení.

Zvyšuje energiu

Vedci nedávno realizovali výskum, ktorý bol publikovaný v časopise Journal od Nutritional Biochemistry. Do mužských tukových buniek pridali hydroxytyrosol a zistili, že zvyšuje aktivitu génov, ktoré sú zodpovedné za tvorbu mitochondrií, energetických centier bunky. Čím viac motochondrií, o to viac energie máte potenciálne k dispozícii. Navyše, čím sú vaše mitochondrie robustnejšie, tým viac vás chránia pred voľnými radikálmi.

Účinky na zdravie

Výskumníci tiež došli k záveru, že diéta, bohatá na olivový olej môže pomáhať pri prevencii obezity, cukrovky a srdcových ochorení. Pomáha dokonca v boji s rakovinou hrubého čreva, prostaty a prsníka.

Typy oleja

Na trhu máme niekoľko typov olivového oleja: panenský, extra panenský, olivový olej, niekedy označovaný ako čistý olivový olej a ľahký. Panenský olivový olej je extrahovaný priamo z olív, pričom sa pri tom používajú iba mechanické metódy, ktoré nenarušujú dobrú chuť.

Extra panenský olivový olej sa vyznačuje vynikajúcou chuťou a produkuje sa vo veľmi malých množstvách. Menej kvalitným olejom je čistý olivový olej, ktorý je zmesou rafinovaného a panenského oleja. Ľahký olivový olej je rafinovaným olejom, ktorý má ľahšiu chuť.

Ktorý je najzdravší?

Najzdravším je extra panenský olivový olej, ktorého cena je vyššia ako v prípade ostatných. Extra panenský olivový olej kúpite približne za 7 eur, zatiaľ čo ostatné sú za vyše 2 eurá. Ak si potrpíte na zdravú kvalitu oleja, vyberte si ten, u ktorého je uvedené, že pochádza z Talianska. Odborníci sa prikláňajú k názoru, že práve ten je najkvalitnejší.

 

Prečo je zdravý?

Chráni pred rakovinou

Olivový olej obsahuje polyfenoly – silné rastlinné antioxidanty, ktoré nás chránia. Mononenasýtený tuk, ktorý sa nachádza v oleji, má protirakovinové účinky. U Juhoeurópanov je zaznamenaný najnižší výskyt rakoviny prsníka, vaječníkov a prostaty, pretože ich strava je bohatá na olivový olej.

Pomáha nášmu srdcu

Pretože neobsahuje žiadny cholesterol a okrem toho zvyšuje „dobrý“ a znižuje „zlý“ cholesterol a hladinu ďalších škodlivých krvných tukov – triglyceridov. Tiež redukuje zápaly a iné komplikácie, ktoré prispievajú k vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Znižuje krvný tlak

Ak máte vysoký krvný tlak (nad 120/80), olivový olej vám môže pomôcť. Polyfenoly v oleji rozširujú cievy a tým pomáhajú znižovať krvný tlak. Keď si kupujete olivový olej na použitie v studenej kuchyni, vyberte si extra panenský (extra virgin). Spôsob jeho spracovania dovoľuje zachovať maximum antioxidantov a vitamínov citlivých na teplo. Pokiaľ používate olej na tepelné spracovanie, je vhodné zvoliť obyčajný (pomace) olivový olej.

Pomáha znižovať váhu

Všetky oleje majú približne rovnaké množstvo kilojoulov, olivový má však sýtejšiu chuť, takže je potrebný v menšom množstve. Preto je výbornou výživovou zložkou aj v prípade rôznych diét.

 

 

Pupalkový olej sa získava lisovaním zrelých semien pupalky dvojročnej. Pupalkový olej je svojím vysokým obsahom biologicky aktívnych látok pre ľudské zdravie veľkým prínosom, stojí dokonca na rozhraní medzi potravinami a liekmi. Má veľmi široké použitie pre každého, len sa treba o jeho kvalitách dozvedieť a naučiť sa ho používať. Pupalke sa hovorí „ženská pilulka“, pretože je vhodná na ženské vnútro. Ako jediný z panenských olejov má pozitívny vplyv pri roztrúsenej skleróze.

Pupalkový olej je zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré náš organizmus potrebuje k biosyntéze životne dôležitých látok, súhrnne označovaných ako eikosanoidy. Sú to biologicky aktívne látky (zjednodušene zrovnateľné s hormónmi), ktoré ovplyvňujú rad funkcií ľudského organizmu – regulujú krvný tlak, srdcovú činnosť, zrážanlivosť krvi, funkciu tráviaceho a dýchacieho systému, pôrodné funkcie, imunitné reakcie a zasahujú do radu patologických dejov ako je rozvoj zápalov alebo mechanizmus vzniku bolesti a iné. Olej z pupalky sa používa ako doplnok výživy, pretože obsahuje látky, ktoré sa v bežnej strave vyskytujú v zanedbateľnom množstve. Dodáva nám vysoko nenasýtené (ochranné) mastné kyseliny, najmä kyselinu linolovú (obsahuje je asi 70%) a veľmi cennú kyselinu gama-linolenovú (GLA), ktorej obsahuje približne 9%. Táto kyselina sa v organizme mení na prostaglandiny. Tieto látky bránia zadržiavaniu sodíku a vody a pôsobia tak proti zvyšovaniu hmotnosti napríklad pred menštruáciou. Účinné zložky pupalkového oleja však obnovujú aj ďalšie dôležité biochemické pochody v organizme. Pomáhajú regulovať krvný tlak, metabolizmus tukov a krvnú zrážanlivosť.

 

Slnečnicový olej je  najrozšírenejším olejom vôbec.  Obsahuje vyššie percento kyseliny linolovej s priaznivým účinkom na cholesterol. Má najmenšie množstvo škodlivého cholesterolu zo všetkých olejov. Má neutrálnu chuť a dlhú dobu životnosti.

Repkový olej lisovaný za studena má podobné vlastnosti ako častejšie používaný olivový olej.

Avokádový olej sa vyrába z dužiny avokáda. Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. Má pozitívne účinky na vysoký krvný tlak a pôsobí protinádorovo. Znáša i veľmi  vysoké teploty. Preto sa odporúča na smaženie a restovanie.

Arašidový olej má jemnú orieškovú chuť. Je vhodný na varenie a na prípravu ázijských jedál a gurmánskych špecialít.

Konopný olej sa vďaka svojej chuti hodí do šalátov a tiež na dochutenie hotových jedál.  Posilňuje imunitu, obsahuje protizápalové zložky a antioxidanty.

Mandľový olej sa používa na prípravu šalátov, dresingov a na zjemnenie hotových jedál. Má pozitívne účinky na pokožku.

Makový olej je vhodný pre studenú kuchyňu. Má upokojujúce účinky. Zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov. Vysoký obsah vápnika je významný v prevencii osteoporózy.

Sezamový olej pôsobí upokojujúco na pokožku. Pozitívne ovplyvňuje trávenie. Chráni a povzbudzuje nervový systém. Zlepšuje pamäť. Pôsobí antidepresívne. 

Sójový olej je vhodný na varenie, ale nie na smaženie. Neobsahuje sacharidy, mali by ho preto uprednostňovať diabetici. Vďaka vysokému obsahu lecitínu sa používa na pečenie bez použitia vajec.

Tekvicový olej chráni srdce i cievy. Pomáha pri ťažkostiach s prostatou. Pôsobí proti lámaniu nechtov a vypadávaniu vlasov. Olej vhodný pre studenú kuchyňu.

Ryžový olej sa neprepaľuje. Olej vhodný na pečenie a grilovanie. Často používaný v ázijskej kuchyni. Olej plný antioxidantov.