Mineráli v potrave

22.05.2013 19:37

1.úloha - súčasť aminokyselín, hemoglobínu, bielkovín, nukleových kyselín, enzýmov, hormónov, vitamínov a iných zlúčenín. Sú dôležité pre činnosť nervovej sústavy, regulujú dráždivosť, aktivujú enzymatické systémy, angažujú sa na riadení základných psychických procesov, svoj význam majú aj pri prevencii osteoporózy, rakoviny a iných chronických chorôb.

2.úloha - súčasť kostí a zubov, dodávajú im pevnosť a pružnosť.

3.úloha - ako nerozpustné soli pomáhajú kontrolovať zloženie tekutín v tele a buniek, udržujú osmotický tlak, zabezpečujú stále pH krvnej plazmy, uľahčujú výmenu látok cez membránu bunky smerom von aj dnu.

Rozdelenie minerálov

a) makroelementy
Je ich v tele podstatne viac, ich príjem meriame v mg. Patrí sem: draslík, fosfor, horčík, chlór, síra, sodík, vápnik.

b) mikroelementy
Nazývame stopovými prvkami, pretože ich množstvo, ktoré človek denne potrebuje k udržiavaniu dobrého zdravia je nepatrné. Obvykle sa udáva v ug. Patria sem: bór, cín, fluór, germánium, chróm, jód, kobalt, kremík, mangán, meď, molybdén, nikel, selén, vanád, zinok, železo.

Draslík

Draslík je dôležitý minerálny prvok (alkalický kov), ktorý odborníci na výživu nazývajú makroprvkom, pretože je potrebný pri elektrochemických dejoch v organizme vo veľkých množstvách.

Úlohy draslíka

  • zohráva dôležitú úlohu pri transfere vzruchov v nervoch a svaloch, pri udržovaní normálnej nervovej dráždivosti, v procese bunkovej látkovej výmeny, pri enzýmových reakciách a syntéze svalových bielkovín z aminokyselín v krvi,
  • uplatňuje sa pri trávení sacharidov, pri prenose glykogénu, stimuluje vylučovanie inzulínu,
  • podieľa sa na zachovávaní rovnováhy pH v tele, ovplyvňuje osmotický tlak vo vnútrobunkovej tekutine a hospodárenie s vodou,
  • vo väčšom množstve pôsobí diureticky – pomáha z tela odstraňovať škodlivé látky,
  • je dôležitý pre správny rast, udržiava pokožku zdravú, stimuluje činnosť obličiek pri zbavovaní sa toxicity.

Jeho výborným zdrojom je sušené mlieko, no nájdeme ho aj v bežnom mlieku a mliečnych výrobkoch, rybách, mäse, banánoch, strukovinách, sóji a zemiakoch. Tvorí súčasť energetických tyčiniek a niektorých športových nápojov.

 

Odporúčaný príjem draslíka predstavuje 2000 - 4000mg.

Dôvodov nedostatočného zásobovania draslíkom môže byť viacero. Takto organizmus reaguje na nesprávnu výživu, alkoholizmus alebo anorexiu. K strate draslíka dochádza aj pri športe (potení), pobyte v saune, ťažkej fyzickej práci, zvracaní a hnačkách. Pri jeho nedostatku stúpa krvný tlak, srdcová činnosť sa stáva nepravidelnou, objavuje ospalosť a svalové kŕče. Pri nadbytku je naopak tlak naopak nízky, človek pociťuje brnenie v končatinách, pocity slabosti, niekedy sa objavuje i zvracanie alebo hnačky. Rovnako ako nedostatok i nadbytok draslíku môže vážne ohroziť rytmus nášho srdca, až jeho zástavu.

Fosfor

Fosfor je druhým najčastejšie zastúpeným minerálom v ľudskom tele, nachádza sa prakticky všade v ľudskom tele. Nájdeme ho v kostiach, zuboch, krvi a ďalších tkanivách. Zohráva dôležitú úlohu v niektorých významných biochemických reakciách, napr. aj pri aktivácii samotného vitamínu B. Je dôležitý pre bunky a pomáha zachovávať správnu rovnováhu kyselín a zásad v organizme.

Úlohy fosforu

  • pozitívne ovplyvňuje kvalitu kostí a zubov (je dôležitý pre telesný rast),
  • dôležitý pri svalovej kontrakcii a prenose vzruchov z mozgu,
  • podieľa sa na správnom fungovaní kostrového a priečne pruhovaného svalstva a nervov,
  • napomáha premene bielkovín, tukov a glycidov,
  • tvorbe nukleových kyselín,
  • tvorbe nukleových kyselín.

Odporúčaná denná dávka je približne 800 až 1200mg (u dojčiacich matiek).

Jeho výborným zdrojom je červené mäso, zemiaky, ryby, vajcia, obilie, mliečné výrobky, orechy a strukoviny. Keďže ho človek získava väčšinou v dostatočnej miere v dennodennej potrave, jeho nedostatok je veľmi zriedkavý. Pri nedostatku dochádza k telesnej únave, triaškám, podráždenosti, oslabeniu kostí, zubov, krvácaniu z ďasien. K jeho predávkovaniu dochádza málokedy, hlavne pri nefungujúcich obličkách a činnosti prištítnych teliesok.

Horčík

Horčík je štvrtým najviac zastúpeným minerálom v ľudskom tele podieľajúcim sa na viac ako 300 rôznych biochemických reakciách a na vyše 100 enzymatických procesoch. Polovica horčíka v tele sa nachádza priamo v bunkách celého tela, zvyšok sa spolu k fosforom a vápnikom ukladá v kostiach. Iba 1% horčíka je v krvi, a preto sa naše telo musí mimoriadne snažiť, aby hladina horčíka bola vyrovnaná.

Úlohy horčíku

  • stabilizuje bunkové membrány interakciou s fosfolipidmi,
  • napomáha získať a využívať slnečnú energiu,
  • je dopravcom inzulínu, kontroluje hladinu cukru v krvi,
  • pozitívne vplýva na srdcovocievny systém a zúčastňuje sa na nervovo-svalovej dráždivosti,
  • podporuje činnosť čriev, žlčníka a močového mechúra,
  • zabraňuje ukladaniu vápniku v obličkách a vzniku obličkových kameňov.

Odporúčaná denná dávka pre mužov je v rozmedzí 400 a 420mg horčíka každý deň, u žien o niečo menej - od 310 do 320mg po 450mg (u tehotných). Skoro výlučne sa nachádza v rastlinnej potrave (zelenej listovej zelenine, ovsených vločkách a slnečnicových, sezamových a tekvicových semenách). Nájdeme ho aj v sóji, kakau, orechoch, čokoláde a banánoch.

Pri nedostatku horčíka sa u človeka môže dostaviť srdcová arytmia, zlyhanie činnosti obličiek, podráždenosť, únava a neuromuskulárna disfunkcia. Nadbytok naopak spôsobuje nevoľnosť, hnačku, letargiu, problémy s dýchaním, rapídne zníženie krvného tlaku a závraty.