Rady a tipy

16.12.2013 15:09

Vláknina v potrave

Strom Zdravia

Štatistika zaradila Slovensko spolu s Českou republikou medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka na svete.

Tradičné jedlá slovenskej kuchyne obsahujú veľmi málo ovocia a zeleniny a teda aj nízky podiel vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred pôsobením voľných kyslíkových radikálov. Tieto zohrávajú dôležitú úlohu  vo vzniku cievnych a nádorových ochorení.

Vláknina obsiahnutá v potrave

-odvádza z tela toxické a odpadové látky vzniknuté trávením potravy

-urýchľuje prechod natrávenej potravy črevom, čím sa znižuje tvorba toxických látok

-znižuje riziko vstrebávania rôznych rizikových látok z čreva

-znižuje kyslosť žalúdka, zamedzuje tvorbe žalúdočných vredov

-spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, viaže na seba vodu, zväčšuje objem, čím znižuje pocit hladu a pomáha v boji proti obezite

-viaže sa na tuky  a cholesterol a tým pomáha k ich odvádzaniu z tela von, čo pomáha v prevencii aterosklerózy a srdcovo-cievnych chorôb

-zlučuje sa so žlčovými kyselinami, čím bráni tvorbe žlčových kameňov

- viaže žlčové kyseliny, ťažké kovy, karcinogény a mutagénny ,urýchľuje ich prechod tráviacim traktom, pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva

-zmäkčuje stolicu a vytvára jej objem, udržuje obsah čriev v pohybe, čo vedie k prevencii zápchy, tvorbe drobných vačkov – divertikulov a polypov

-znižuje pravdepodobnosť výskytu kŕčových žíl a hemoroidov

-obmedzuje vzostup koncentrácie krvnej glukózy po jedení, čo je dôležité najmä pre diabetikov udržať stabilnejšie hladiny cukru v krvi

-znižuje záťaž podžalúdkovej žľazy

Najbohatším zdrojom vlákniny sú obilniny, strukoviny, orechy, ovocie a zelenina.

Jedným z mimoriadne bohatých zdrojov vlákniny je psyllium – semeno indického skorocelu(Plantago  psyllium, Plango ovata),ktoré je dostupné v lekárňach.

Taktiež je v obchodoch dostupná jablčná vláknina a ortuby z obilnín.

Z cudzokrajných zdrojov vlákniny je to napr.Yucca shidigera ( jej blahodarné účinky poznali už starí Inkovia ),známe Aloe vera a iné.

 

Potrava pre žalúdok a trávenie

 

V žalúdku sa spracúva potrava pre ďalšie trávenie.

Dôležitú úlohu v tomto procese zohráva enzým pepsín a kyselina chlorovodíková. Proti jej leptavým účinkom má žalúdok prirodzenú ochranu – vnútornú výstelku, sliznicu. Od udržania tejto ochrannej vrstvy v normálnom, nepoškodenom stave závisí správne fungovanie a zdravie žalúdka.

K najčastejším poruchám žalúdočného trávenia patrí dyspepsia – ťažké a bolestivé trávenie, gastritída – zápal sliznice žalúdka, žalúdkový a dvanástnikový vred – porušenie sliznice, ktorá tvorí vnútornú výstelku žalúdka alebo dvanástnika a pažerákový reflux – spätný tok obsahu žalúdka do pažeráka, obyčajne veľmi kyslého, čo poznáme ako pálenie záhy.

Pri  poruchách trávenia zohrávajú svoju úlohu mnohé faktory, napríklad:

-zlé stravovacie návyky, nepravidelnosť prijímania potravy

-nedostatočné spracovanie potravy v ústach

-stres a psychické napätie, čoho následkom je stiahnutie ciev, zníženie prítoku krvi do sliznice žalúdka, čím ostáva nechránená

-prevaha niektorých potravín – vyprážané, korenené jedlá, ocot, sladkosti

- pitie kávy, alkoholu, sýtených a sladených nápojov

-fajčenie

Medzi  potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať spomínaným problémom patria:

ovos – obsahuje látky, ktoré pôsobia na sliznicu žalúdka upokojujúco

zemiaky – varené, zemiaková kaša, prípadne surová zemiaková šťava (niekoľko polievkových lyžíc pred jedlom), ktorá neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Zemiaky obsahujú aj určité sedatívne (upokojujúce) zložky – malé množstvo rôznych látok, ktoré vedia upokojiť podráždený žalúdok.

paprika podporuje tvorbu tráviacich štiav, čím pomáha urýchľovať proces trávenia.

Zmierňuje zápal pri gastritíde a “pokazenom“ žalúdku. Pozor však na štipľavú papriku, ktorá na rozdiel od sladkej papriky obsahuje niekoľkokrát viac kapsaicínu – látku, ktorá robí papriku štipľavou. V malých dávkach kapsaicín podporuje trávenie, vo vyššom množstve však dráždi sliznicu žalúdka. Pri jedení za surova treba papriku nakrájať na jemno a dobre požuť, vhodná je aj pečená v trúbe, je ľahšie stráviteľná.

kapusta, brokolica, karfiol, keleráb, kel – surová, varená, parená, prípadne čerstvá kapustová šťava (niekoľko lyžíc pred jedlom) pomáha liečiť zápal žalúdka, žalúdkové a dvanástnikové vredy, ťažobu a žalúdočné bolesti.

granátové jablká – taktiež pomáhajú neutralizovať žalúdočnú kyselinu

ananás – zlepšuje trávenie, treba ho však konzumovať v surovom stave a vyberať si zrelé plody, inak je veľmi kyslý a pôsobí skôr dráždivo. Môže sa jesť pred jedlom, alebo po jedle pri oslabenom žalúdku, pri nedostatku žalúdočných štiav, čo sa prejavuje pocitom ťažoby v žalúdku a pomalým trávením. Taktiež je konzumácia ananásu vhodná pri takzvanej gastrickej ptóze ( spadnutý žalúdok ), ktorá je zapríčinená ochabnutosťou a neschopnosťou vyprázdniť sa.

10 potravín, ktoré by ste nemali nikdy jesť pred spaním

Čo by sme teda nemali jesť pred spaním?

Červené mäso

Je síce výborným zdrojom živín a najmä železa ale organizmus má s jeho spracovaním toľko práce, že nám zabráni v hlbokej relaxácii.

Cukríky

Tučné jedlá a sladké výrobky majú vplyv na naše mozgové vlny a môžu vyvolať desivé sny, či nočné mory.

Pizza

Je síce vynikajúca ale ťažká. Predstavte si, ako dlho trvá organizmu, než ju strávi cez deň. V noci to je ešte horšie.

Snacky a čipsy

Tieto výrobky obsahujú veľa glutamanu sodného, ktorý sa spája s rôznymi poruchami spánku.

Cestoviny

Pre väčšinu z nás sú cestoviny ľahkou a rýchlou večerou. Obsahujú však veľa sacharidov, ktoré sa vám v posteli premenia na tuky. Ak ich ešte podporíte syrovou omáčkou, o nepokojný spánok a gramy navyše máte postarané.

Čokoláda

Sladká dobrota je síce vynikajúca pre náš mozog, ale ak budete v noci bez pohybu, vytvorí vám krásne tukové vankúšiky. Je tiež bohatá na kofeín a iné látky, ktoré vám zabránia v hlbokej relaxácii.

Zelenina

Zrejme vás to prekvapí, ale niektoré druhy zeleniny, ako je napríklad cibuľa, brokolica alebo kapusta obsahujú veľké množstvo nerozpustnej vlákniny, ktorá vám navodí pocit plnosti. Cez deň je to síce v poriadku, ale v noci sa v tráviacom trakte bude pohybovať veľmi pomaly a zabráni hlbokému spánku.

Hamburgery, cheesburgery

Mastné a vysoko kalorické jedlá ovplyvňujú prirodzenú tvorbu kyseliny v žalúdku a spôsobujú pálenie záhy. V noci sa vám samozrejme usadia v podobe tuku a o nepokojný spánok vďaka obtiažnemu tráveniu máte postarané.

Chilli omáčka

Je veľmi prospešná zdraviu, avšak obsahuje veľa sacharidov a proteínov. Je vysoko kalorická.

Alkohol

Môže spôsobiť nočné potenie a opakované prebúdzanie sa. Ráno sa budete cítiť vyčerpaní. Okrem toho je vysoko kalorický.

 

15 super spôsobov ako zrelaxujete za 5 minút!

Dnešný životný štýl sa zrýchľuje neuveriteľným tempom a jedna úloha strieda druhú. Niekedy sa nám z toho točí hlava. Ak si aj všetko perfektne naplánujeme, príde ako blesk z jasného neba niečo, čo nám všetko skomplikuje a vystresuje nás k smrti. Najhoršie je, že nemáme čas ani oddychovať a načerpať dôležitú energiu. Telo a mozog zahltení stresom a povinnosťami potom odmietajú efektívne pracovať a sami sebe sa čudujeme, ako sme mohli niektoré veci prehliadnuť ale tak zle urobiť. 
Relax, uvoľnenie  a vyčistenie mysle sú pre dobré fungovanie veľmi dôležité, máme pre vás 15 skvelých tipov, ako to urobiť rýchlo a efektívne. Stačí vám 5 minút a uvidíte, že sa budete cítiť oveľa lepšie!
 
1. Popíjajte zelený čaj. Obsahuje L-Teanín, ktorý pomáha zmierniť hnev. Dúšok zeleného čaju pôsobí upokojujúco. Snažte sa pritom zatvoriť oči a na nič nemyslieť. 
 
2. Dajte si lyžicu medu. Opäť vychutnávajte so zatvorenými očami. Pôsobí blahodarne.
 
3. Zahryznite do manga. Šťavnaté mango vám okamžite navodí pocit, ako keby ste sa nachádzali v tropickom raji na dovolenke.
 
4. Dajte si žuvačku. Žuvanie znižuje úzkosť a znižuje hladinu kortizolu.
 
5. Čokoláda alebo sladké. Odlomte si štvorček čokolády alebo si dajte cukrík. V mozgu sa vám spustia procesy podobné orgazmu.
 
6. Predstavte si, že ležíte na vankúši. Zatvorte oči a skúste vizualizáciu jemného, mäkkého páperového vankúša, do ktorého sa ponára vaša hlava so všetkou ťažobou a starosťami. Nechajte ich na vankúši.
 
7. Dýchacia technika. Pre uvoľnenie sú vynikajúce pomalé hlboké nádychy. Na 5 sa nadýchnite, na tri zadržte dych, na päť vydýchnite.
 
8. Napočítajte pomaly do desať a potom zase od desať po nulu. Uvoľní myseľ.
 
9. Jednoducho zatvorte na 5 minút oči a počúvajte svoje dýchanie. Na nič nemyslite, len počúvajte.
 
10. Urobte si rýchlu masáž rúk.
 
11. Zoberte si do práce golfovú loptičku, vyzujte si topánku a nohou gúľajte loptičku po zemi.
 
12. Pustite si na zápästie studenú vodu. Prekrví a osvieži.
 
13. Prečešte si vlasy. Jemne a dôsledne si 5 minút češte vlasy. Uvoľnenie a upokojenie zaručené!
 
14. Pozrite sa z okna a hľadajte slnko. Nastavte mu tvár a dýchajte.
 
15. Vôňa citrusových plodov pôsobí zázračne. Osviežuje a dobíja. Zoberte si do práce mandarínku, pomaranč, citrón a predtým ako ho zjete si k nemu intenzívne privoňajte. Využiť môžete aj aromatické oleje.

Ako čistiť uši peroxidom vodíka?


Mávate často nahromadený tuhý, ušný maz? Viete, že sa dá dobre vyčistiť roztokom peroxidu vodíka doma? Lekári odporúčajú peroxid vodíka na čistenie uší pravidelne.

Takéto čistenie zabraňuje pevnému usadzovaniu mazu, ktorý je zodpovedný aj za zachytávanie baktérií vo vnútornom uchu a spôsobuje ušné infekcie. Pravidelné čistenie uší má aj rôzne ekonomické výhody.

Postup čistenia
Vytiahnite si vlasy dozadu a zakryte si hlavu uterákom. Tým sa zabráni, aby ste si zosvetlili vlasy. Vlastnosťou peroxidu je totiž zosvetľovanie. Prípadne môžete použiť krém na pramienky vlasov okolo ucha.

Ľahni si na bok. Môžete použiť vankúš tak, aby vaše ucho bolo rovnobežné so stropom. Malý sklon je v poriadku, ale udržte sa v rovnakej horizontálnej polohe. Umožníte tým peroxidu vodíka preniknúť hlbšie a zabrániť, že vytečie von z ucha.
 

Bude vám to šumieť
Po naliati kvapky peroxidu vodíka (striekačkou či iným aplikátorom) by ste mali cítiť a počuť akési šumenie. Peroxid vtedy pracuje, poškodzuje nahromadený vosk. Nedotýkajte sa vnútra ucha.

Nechajte peroxid vodíka v uchu účinkovať aspoň 20 minút. Nevšímajte si zvuky v uchu, najčastejšie šumenie. Zastavte čistenie iba vtedy, ak sa budete cítiť nepohodlne. Keď sa vaše čistenie skončilo, peroxid musí z ucha von.

Preč s mazom
Podržte si misku alebo uterák pod uchom. Ak používate uterák, netlačte na ucho príliš silno. Maz sa uvoľní sám, môžu z ucha vytekať doslova kúsky. Utrite si vonkajšie ucho uterákom, vrátane zadnej časti ucha.

Môžete si vyčistite štrbinu ucha aj tampónom namočeným v peroxide vodíka. Postup je podobný. Používajte peroxid opatrne, uško môže byť po tejto metóde trošku citlivé. Ak ste si ho nevyčistili na 100%, postup opakujte až za hodinu.
Autor: Lena

Top 6 najlepších prírodných antibiotík: Pomôžu viac ako lieky!

 


Obdobie chrípok a nachladnutí nám klope na dvere. Ani sme sa nenazdali a zmeny počasia sa veľmi rýchlo podpisujú na našom zdraví. Nie vždy sú však tou najúčinnejšou pomocou lieky. A práve takéto nachladnutia sa najlepšie liečia len prostredníctvom prírodných antibiotík. Ich úlohou je najmä zlepšovanie nášho imunitného systému.

Netrápme naše telo rôznymi chemickými liekmi, pomôžme mu prírodou.

No popri tom sa vedia dobre popasovať s mnohými ochoreniami, počas ktorých nemusíme telo zaťažovať liekmi, ktoré majú často i vedľajšie účinky. Veď mnohé z vás už istotne i napriek pridaniu probiotík trpeli počas liečby antibiotikami črevnými problémami, ktoré pretrvávali i pár dní po skončení ich užívania. Keď nie je vaše ochorenie závažné, vyskúšajte ich prírodné alternatívy, ktoré budú na váš problém účinnejšie.

 

1. Cesnak a cibuľa

Dvaja rokmi overení pomocníci, na ktorých sa spoliehali už i naši prarodičia. Nie nadarmo sa hovorí, že by ste si počas vlny vírusových ochorení mali dať každý deň buď strúčik surového cesnaku, alebo kúsok surovej cibule. Veľkú posilu tak dostane predovšetkým vaša imunita. No ak už aj ochorenie vypukne, cesnak i cibuľa majú silné antibakteriálne, ale aj antivirózne účinky. Urýchlite tak priebeh liečby.

Rovnako sa využíva i pri plesňových ochoreniach. Keď trpíte akoukoľvek formou mykózy, začnite užívať práve cesnak alebo cibuľu. Cesnak je navyše vynikajúci aj pri akýchkoľvek črevných ochoreniach. Dezinfikuje tráviaci trakt a zbaví vás aj silnej hnačky. Jedinú výnimku tvorí zapálený žlčník, pri ktorom by mohol vyvolať záchvat. Použiť by ste ho mali aj pri ochoreniach dýchacích ciest. Cibuľa je zase vhodná pri zápale močových ciest.

 

2. Zázvor

Má vysoko antiseptické účinky. Vždy, keď sa budete cítiť slabé a malátne, dajte si pohár čaju pripraveného z čerstvého zázvoru, do ktorého pridáte aj šťavu z polovice citróna a na druhý deň vstanete čerstvé ako rybičky. Používa sa najmä pri respiračných ochoreniach, no vylieči i akýkoľvek zápal v tele. Vždy ho podávajte čerstvý alebo zaparený horúcou vodou, aby ste neznížili jeho účinky.


3. Škorica

Jedna z potravín, ktorá by u vás doma nemala chýbať najmä v zimnom období. Škoricu si pridajte do čaju alebo si ňou posypte vrch kávy vždy, keď sa nakazí chrípkou niektorí z vašich rodinných príslušníkov. Škorica má opäť silné protibakteriálne a protizápalové účinky. Okrem toho sa dá využiť ako účinná zbraň proti vírusovým hnačkám.

Do štamperlíka bielej pálenky vsypte malú lyžičku škorice, premiešajte a tak to vypite. Už po dvoch hodinách príde k úľave a už po jednom užití sa zbavíte tohto problému natrvalo. Vyrobiť si môžete aj domáci olej, keď do olivového oleja vsypete jedno vrecko škorice a necháte dva týždne lúhovať na tmavom mieste. Potom ho môžete používať pri akýchkoľvek bolestiach, keď si ho budete natierať priamo na citlivé miesto.

 

4. Citrusové ovocie

I keď sa najčastejšie propagujú citróny, obdobná pomoc vám príde z ktoréhokoľvek citrusového ovocia. Hlavným pomocníkom je vitamín C. Ten ničí akýkoľvek zápal v tele a navyše pôsobí ako prevencia pred karcinogénnymi ochoreniami. Ideálne sú i pri črevných problémoch. Nevhodné sú však pri žalúdočných vredoch.

5. Lesné plody

Niet nad čistú silu prírody, ktorá sa nám najlepšie preukáže prostredníctvom lesných plodov. Bez postrekov a umelých podmienok vyrastú ďalší pomocníci, ktorých môžete využiť namiesto antibiotík. Začnime najprv čučoriedkami. Ak vás trápi hnačka, stačí si dať kompót alebo džem z tohto ovocia.

Taktiež pôsobia ako dezinfekcia tráviaceho traktu a sú výborné i pri zápalových ochoreniach. Maliny sa zase používajú na zníženie vysokých teplôt. V lete si z nich pripravte šťavu alebo z nich urobte kompót, z ktorého spotrebujete opäť tú tekutú časť. Pri zvýšení teploty stačí jedna čajová lyžička trikrát denne a problémy budú čoskoro na ústupe. Brusnice sa zase využívajú pri zápale močových ciest a pri problémoch s obličkami.

 

6. Propolis

Ide o vedľajší produkt pri výrobe medu. Je to zmes vosku a živice zo stromov. Dostanete ho kúpiť najčastejšie priamo u včelárov. Mal by sa brať ako prevencia na zvýšenie imunity.

Vhodný je pri tráviacich ťažkostiach a výborne sa ním liečia akékoľvek bakteriálne ochorenia. Ničí rôzne baktérie a plesne, no obozretní by mali byť alergici, u ktorých by mohol vyvolať neželané reakcie.

Ak už vás postihne v týchto premenlivých dňoch hocijaká viróza či chrípka, nezabúdajte na dostatočný pitný režim, ktorý by mal pozostávať najmä z veľkého množstva bylinkových nesladených čajov. Ak potrebujete čaju dodať sladkastú chuť, voľte vždy med, stéviu alebo aspoň trstinový cukor. Nemenej zázračným liekom je aj obyčajná čistá filtrovaná voda, bez dostatku ktorej zápal nikdy rýchlo nedostanete z tela. Želáme vám, nech ste stále zdraví, a prežijete toto obdobie v príjemnej pohode.

ZDROJ: diva.sk

 

Toto sú superpotraviny: Zasýtia, liečia a nepotrebujú marketing!

Asi sa nemusíme rozpisovať o tom, že bielkoviny, tuky, sacharidy vrátane vlákniny, vitamíny, minerály významne pôsobia na náš organizmus – na srdce, žalúdok, pečeň, žlčník a obličky. Jednoducho – zdravie sa dá aj jesť, no málokedy na to myslíme a spoliehame sa na to, že naše telo si s nevhodnými potravinami nejako poradí. Poznáte však superpotraviny, ktoré obsahujú zvýšený podiel antioxidantov, proteínov, proenzýmov, či vzácnych minerálov? Pozrite sa na niektoré z nich.

 

Ananás

Vedeli ste, že šťava z ananásu pomáha odstrániť tzv. starecké škvrny? Po natieraní ananásovou šťavou sú časom bledšie, menej výrazné. Ananás tiež obsahuje enzým bromelaín, ktorý pomáha pri spaľovaní tukov, tiež pomáha pri tvorbe svalovej hmoty (skvelé pre športovcov), urýchľuje rekonvalescenciu po úrazoch a vedie k zlepšeniu fyzickej kondície.

Keď si v nej zalistujete, objavíte neuveriteľné vlastnosti zeleniny, ovocia, obilnín, strukovín, byliniek, korenín a ďalších potravinových zázrakov. A keď sa nebudete cítiť vo svojej koži, nemusíte otvárať lekárničku, ale radšej sa poradíte s touto knihou. Pri každej potravine je navyše recept, ako využiť danú superpotravinu – pripravíte si datľovú salámu, brokolicu zapečenú v syrovom cestíčku.

 

Lesné plody

Čučoriedky, maliny či brusnice obsahujú fytochemikálie, ktoré vás môžu ochrániť pred viacerými typmi rakoviny. Napríklad čoraz populárnejšie acai bobule otestovali vedci z Floridskej univerzity a prišli na to, že dokážu ničiť rakovinové bunky.

Brusnice pomáhajú ženám v boji proti rakovine vaječníkov. Výnimočné účinky lesných plodov sa využívajú aj pri príprave liečiv, v lekárňach nájdete rôzne extrakty.

 

Zelený čaj

Zelený čaj je v boji proti rakovine priam zázračný vďaka látkam zvaným katechíny (dôležité antioxidanty). V knihe Superpotraviny sa dočítate, že pravidelné pitie čaju zvyšuje odolnosť organizmu proti chorobám srdca, znižuje hladinu cholesterolu. Je vedecky dokázané, ľudia, ktorí pravidelne pijú zelený čaj, sú menej náchylní na určité typy rakoviny, predovšetkým rakovinu tráviaceho ústrojenstva.


Pór

Pór je hotová zbraň proti baktériám. Plný vitamínov C, E a skupiny B, je to zásobáreň kyseliny listovej, ktorá sa považuje za jednu zo základných živín pre ľudský mozog. Prvky obsiahnuté v póre pomáhajú pri depresiách, sú balzamom na nervy, zbavujú tela prebytočnej vody a podporujú činnosť obličiek. Verte, že nijaká iná zelenina nepôsobí tak účinne proti zmenám ciev, spôsobeným starobou, ako pór.

Bylinky a koreniny

V knihe Superpotraviny je celá jedna kapitola venovaná bylinkám a koreninám, ktorých konzumácia je zaručeným receptom na dlhovekosť a skvelým pomocníkom v boji proti mnohých chorobám. Ktoré sú však tie správne?

Tak napríklad škorica má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Ženám zmierňuje menštruačné bolesti a ťažkosti súvisiace s prechodom. Urobte si škoricovú nátierku (med zmiešaný so škoricou) a natrite na celozrnný chlieb. Znižuje to cholesterol a chráni pred infarktom myokardu.

 

Pohánka

V časti Obilniny nájdete napríklad zabudnutý všeliek – pohánku. V čínskej armáde živili vojakov pohánkou, ktorá mala zvýšiť ich silu a vytrvalosť. Pohánka je prospešná pre naše srdce, krvný obeh i trávenie.

Uľahčuje liečbu hemoroidov, kŕčových žíl predkolenných vredov. Upokojuje žalúdočné a dvanástnikové vredy. Kniha Superpotraviny ponúka aj recept na pohánkovú zmes, ktorú môžete podávať so zemiakmi alebo s chlebom a šalátom z kyslej kapusty.

 

Cibuľa a cesnak

O týchto dvoch potravinách asi nikto nepochybuje. Protirakovinové účinky cesnaku potvrdili mnohé výskumy, preventívne však pôsobí proti všetkým druhom chorôb tráviacej sústavy. Americký Národný inštitút pre rakovinu zistil, že čím viac cesnaku človek konzumuje, tým nižšie je riziko vzniku rakoviny žalúdka, hrubého čreva a konečníka. Ženy v strednom veku, ktoré konzumujú cesnak, si znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 50%.

Vo fascinujúcej knihe Superpotraviny sa tiež dozviete o liečivých a prospešných surovinách, nápojoch, tiež ktoré mliečne výrobky a mäso by sme mali jesť vo zvýšenej miere, ako pôsobí na náš organizmus ďumbier, morské riasy, či rôzne orechy a semená. Už Hippokrates kedysi povedal – „Tvoja strava nech je tvojím liekom, tvoj liek nech je tvojou stravou.“

ZDROJ: diva.sk

 


Doprajte telu očistu: Päť tipov na účinný detox!

Super tipy na jednoduchý detox!

Čas oddychu, leňošenia a sviatočného prejedania je nenávratne preč. V záujme vlastného zdravia by si mal každý uvedomiť, že po takej záťaži je nesmierne dôležité organizmus detoxikovať. Nie, nebojte sa, nejde o žiadne drastické a dlhodobé očistné kúry, ale faktom ostáva, že telo (a hlavne pečeň, ktorá je hlavným čističom organizmu) potrebuje trochu odľahčiť. Prinášame vám pár účiných tipov, ako organizmus prečistiť a zbaviť toxínov.

 

Osvojte si aspoň na týždeň až dva tieto jednoduché návyky a rok 2014 môžete odštartovať zdraví a v plnej sile!

1. Pite veľa vody

Čistá voda je nevyhnutná na detoxikáciu a normálne fungovanie buniek, navyše funguje aj ako "zbierač" nečistôt a usadenín, preto si jej doprajte viac ako zvyčajne (minimálne dva litre denne) a rovnako vypite plný pohár vody pred každým jedlom - najlepšie tak pol hodiny vopred. Voda tak prenikne do všetkých buniek a hydratuje žalúdočnú sliznicu, čím ju lepšie pripraví na správne trávenie. Ráno si do vody pridajte aj citrónovú šťavu, prípadne malú lyžičku jablčného octu.

2. Jedzte všetko zelené

Okrem vlákniny, ktorá by mala byť súčasťou každého zdravého jedálnička, jedzte čo najviac zelených potravín. Obsahujú totiž prírodnú látku chlorofyl, ktorá je silným antioxidantom, zbavuje telo toxických látok a škodlivín, má zásaditý účinok a pôsobí proti prekysleniu organizmu. Významne prispieva k prevencii pred celým radom chorôb a rovnako spomaľuje proces starnutia. Nájdete ho vo všetkom zelenom, najmä však v listovej zelenine (všetky listové šaláty, žerucha, púpava, žihľava a najviac vraj špenát), ďalej v brokolici, hrášku, v zelených fazuľkách, stonkovom zeleri, ale aj v špargli, zelených paprikách, zelených olivách a dokonca aj v zelenom čaji.

3. Odšťavujte aspoň raz denne

Nahraďte aspoň jednu porciu jedla čerstvou šťavou z ovocia a zeleniny (žiadne džúsy, naozaj len čerstvá šťava), vďaka čomu získate zdravú bombu plnú vitamínov, minerálov a enzýmov. Pre telo je takáto šťava ľahko stráviteľná a organizmus z nej čerpá potrebné živiny na detoxikáciu od všetkých nahromadených škodlivín. Kombinovať môžete podľa ľubovôle ovocie a zeleninu aká vám chutí, no pre obdobie detoxikácie sú najvhodnejšie už spomínané zelené potraviny. Vyskúšajte napríklad kombináciu zeleru, uhorky a citrónu alebo kapusty, hrušky a citrónu.

4. Zvýšte dávky vitamínu C

Vitamín C je veľkým pomocníkom pre pečeň, pretože spolu s ňou ničí v tele toxíny. V období detoxikácie je preto mimoriadne dôležité dopriať si čo najviac vitamínu C, najlepšie v prírodnej forme. Nájdete ho najviac v citrusoch, šípkach, jablkách, kiwi, jahodách, broskyniach, čiernych ríbezliach, brokolici, rajčinách, ale aj v zemiakoch, keli a kapuste.

Chcete si vybrať najlepšiu diétu? Zoznam všetkých obľúbených nájdete v našom super prehľade Diéty, ktoré fungujú >> 

5. Zhlboka dýchajte

Aj keď ste to možno netušili, vyplavenie škodlivých látok z tela naozaj podporíte aj pohybom či správnym dýchaním. Pokiaľ nemáte čas venovať sa pravidelne cvičeniu, skúste aspoň každý deň vybehnúť von na 20 minútovú prechádzku. Aj hlboké dýchanie (najlepšie na čerstvom vzduchu) má svoj význam pre očistu organizmu. Nádych a výdych smerom nadol až do bránice aktivuje lymfatický systém, ktorý z tela odvádza škodliviny a jedy.

Zdroj: Martina Smatanová, Aktuality.sk

Foto: dreamstime.com