Rady a tipy: Afty

16.12.2013 15:34

Afty sú bolestivé poranenie ústnej sliznice. Biele až žltkasté škvrny na ústnej sliznici s červeným zapáleným okolím. Afty sú otvorené rany, kde môže ľahko vniknúť infekcia. Najmä pri jedle spôsobuje bolesť. Vyskytuje sa na vnútornej strane líc, jazyka, či podnebia.

 

Príčina vzniku sa zatiaľ neobjavila. Hovorilo sa o reakcii na toxické látky z neumytého ovocia a zeleniny. Príčina však môže byť aj zo stresu, kedy sa sliznica vysušuje a tým sa objavujú zápaly, infekcie alebo z oslabeného imunitného systému.

Prevencia

K zníženiu tvorby aft doporučujeme zvýšený príjem kyseliny listovej, železa, zinku čiže kapustu, zeleninu, paradajky a iné.

Čo robiť, keď máte afty

  • Dočasne vynechajte pálivé potraviny, čokoládu, alkohol, pšenicu, citrusové plody a tmavé mäso.
  • 5krát denne vyplachujte ústa čajom rooibos. Po výplachu ho prehltnite. Rooibos má protizápalové účinky na sliznicu.
  • Na pľuzgieriky si môžete prikladať aj vrecúška čaju, čaj neutralizuje kyseliny, ktoré sú príčinou bolesti.
  • Pomoc prináša aj gél, ktorý sa používa na natieranie ďasien deťom, keď sa im prerezávajú zúbky.
  • Rýchlejšiemu hojeniu pomáha aj zinok. Okrem neho denne užívajte aj B-komplex, ak sa vám opakovane afty vracajú je možné, že vám práve tento vitamín  chýba.
  • Na čistenie zubov používajte mäkkú kefku.
  • Ak nemáte akútne výskyt aft doporučujeme probiotický jogurt, najmenej 5 krát týždenne.
  • Skúste zmeniť zubnú pastu. Jej zložky vám môžu oslabovať lokálnu imunitu v ústach.
Ak sa pľuzgieriky objavujú opakovane, môže to mať príčinu aj v zubných kazoch. Ak vás afty natoľko obťažujú, že nemôžete už bez bolesti jesť a domáca liečby nepomáha navštívte lekára.

Doporučené potraviny

Čerešne – podporujú hojenie rán
Citróny – pomáha zaceľovať rany a má dezinfekčný účinok
Čučoriedky – použite zvonka majú dezinfekčný účinok a sťahujú rany
Čaj z nechtíka lekárskeho – používa sa na liečenie menších rezných rán, na uštipnutie a svrbenie pokožky. Použite ako kloktadlo

 

Šalviový odvar
Na výplachy ústnej dutiny, najmä pri rôznych zápaloch, je výborný odvar zo šalvie. Šalvia má totiž protibakteriálne a protizápalové účinky. Osvedčila sa aj pri paradentóze či bolestiach hrdla. Potrebujeme: 60 g vňate šalvie, po 20 g vňate yzopu, kvetu rumančeka a vňate prasličky.

Ako na to: Dve zarovnané polievkové lyžice bylinnej zmesi dáme do 1/4 litra vody. Necháme zovrieť a po odstavení ešte prikryté lúhujeme asi 15 minút. Precedeným čajom si vyplachujeme ústa tak, že odvar držíme chvíľu v ústach. Toto opakujeme niekoľkokrát. Výplachy si robíme až do ustúpenia problémov.

 

Vitamín E
Skúste si afty potierať obsahom tobolky vitamínu E. Treba to opakovať niekoľkokrát denne, aby postihnuté miesto bolo stále mastné. Takisto by sme mali stravu doplniť o zdroje vitamínu C a flavonoidov.

 

Ružový ocot
Na vyplachovanie sa používa aj tzv. „ružový“ ocot. Upravuje pH v ústnej dutine a tak zabraňuje množeniu baktérií a plesní. Okrem toho má aj protizápalové účinky. Potrebujeme: 1/4 l octu, asi 50 g okvetných lupienkov z ruže stolistej.

Ako na to: Lupienky dáme do dobre uzatvárateľnej sklenej nádoby a zalejeme octom. Necháme lúhovať týždeň a precedíme. Na vyplachovanie použijeme 2 PL ružového octu s 2 dl prevarenej vody.

 

Cmúľanie oleja
Je to osvedčený a účinný prostriedok na detoxikáciu ústnej dutiny. Preventívne pôsobí aj proti vytváraniu áft.

Potrebujeme: Najlepší je slnečnicový a panenský olej. Ak ho nezoženieme, postačí aj panenský olivový olej.

Ako na to: Každé ráno 15 – 20 minút v ústach poomáľame 1-2 polievkové lyžice oleja a vypľujeme. S detoxikáciou prestaneme, až keď olej po vypľutí zostane úplne číry.


Med s citrónovou šťavou
Domáci recept našich babičiek môžeme vyskúšať nielen pri aftách, ale aj pri zápaloch ústnej dutiny.
Potrebujeme: Citrón, 1dl teplej vody, polievkovú lyžicu včelieho medu.

Ako na to: Z citróna vytlačíme šťavu, zmiešame s teplou vodou a pridáme med. Touto tekutinou si vyplachujeme ústnu dutinu.