Čo ste doteraz netušili o cibuli?

18.12.2013 10:08

Cibuľa nechýba snáď v žiadnej slovenskej domácnosti. Všetci vedia, že pri jej krájaní si poplačeme, všetci vedia, že dodá tú správnu chuť mnohým jedlám a všetci tiež vedia, že je zdravá. Čo presne to však znamená?

Extra silný protirakovinový účinok

Množstvo výskumov dokázalo silné protirakovinové účinky cibule a jej príbuzných z čeľade cesnakovitých (cesnak, šalotka, pór či pažítka). Chránia pred rakovinou žalúdka, podľa štúdie publikovanej v Journal of the National Cancer Institute významne znižujú riziko vzniku rakoviny prostaty. Rovnaké účinky preukázala cibuľa a jej príbuzné druhy aj pri rakovine pažeráka.

V meste Vidalia v americkej Georgii, odkiaľ pochádza odroda cibule vidalia a ľudia ju konzumujú vo veľkých množstvách, je miera úmrtnosti na rakovinu žalúdka o 50 percent nižšia ako celoamerická úroveň. Jedna z teórií vysvetľujúcich tento jav tvrdí, že cibuľa obsahuje dialylsulfid, ktorý v tele zvyšuje tvorbu dôležitého protirakovinového enzýmu.

Prospieva aj kostiam

Viaceré štúdie potvrdili vplyv cibule na zdravý vývoj kostí. Jedna z nich publikovaná v časopise Nature ukázala, že samce potkanov, ktoré kŕmili sušenou cibuľou, mali v tele o 17 percent vyššiu hladinu vápnika ako iné samce. Samičky, ktorým odstránili vaječníky, čo často spôsobuje úbytok kostnej hmoty a osteoporózu, mali po konzumácii cibule silnejšie kosti. Podľa ďalšieho výskumu zložky cibule potláčajú aktivitu buniek, ktoré odbúravajú kostné tkanivo.

Ako prevencia ischemickej choroby srdca

Zástupcovia čeľade cesnakovitých obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok s veľmi prospešnými účinkami, ako sú tiosulfináty, sulfidy, sulfoxidy a ďalšie páchnuce zlúčeniny síry. Tieto zapáchajúce látky majú veľkú nutričnú silu, za ktorú platíme len slzením. Podľa štúdie publikovanej v European Journal of Clinical Nutrition patrí cibuľa do jednej z vybraných skupín potravín, v kombinácii ktorých sa zistilo zníženie úmrtnosti na ischemickú chorobu srdca až o 20 percent. Ďalšími potravinami v skupine sú brokolica, čaj a jablká.

Aj pre alergikov a astmatikov

Cibuľa obsahuje silné antioxidanty a pôsobí protizápalovo, antibioticky a antivírusovo. Aj preto sa cibuľový čaj s medom odporúča piť pri kašli a chrípke. Je to dobrý zdroj kvercetínu, silnej protizápalovej látky a jednej zo zlúčenín, ktoré sú spojené s prospešnými účinkami pri chronických ochoreniach ako rakovina či choroby srdca.

Skupina látok, do ktorej patrí kvercetín – flavonoidy – má aj antialergické účinky. Odborníci na výživu ho preto často používajú na liečbu alergií. Môže však zmierniť aj astmu a sennú nádchu, pretože blokuje zápalové reakcie v dýchacích cestách.

Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

Autor článku nie je lekársky, alebo zdravotnícky školený odborník.
Zdroj: Copyright SITA Slovenska tlacova agentura 2012