Čo je to alergia

05.11.2013 21:03

 

Alergia je neprimeraná obranná reakcia imunitného systému nášho organizmu na látky z okolitého prostredia. Látky, ktoré u citlivého jedinca vyvolávajú tieto prehnané obranné reakcie (spúšťajú alergickú reakciu) nazývame alergény. Sú to často látky, ktoré zdravému človeku neškodia. Pri alergickej reakcii organizmus reaguje vyplavením zvýšeného množstva histamínu, ktorý je potom zodpovedný za alergické príznaky.

Počet alergikov neustále rastie. Najmenej 25 % obyvateľstva vo vyspelých krajinách je alergických na nejakú látku – a tento počet trvale stúpa! Nové výskumy ukazujú, že u detí je podiel alergikov ešte väčší.

Alergia a dedičnosť

Atopia je dedične založený sklon k alergii, má preto zreteľný rodinný výskyt. Typickými prejavmi atopie sú atopický ekzém (atopická dermatitída), peľová alergia (alergická nádcha a alergický zápal spojiviek) a alergická astma. Atopici majú vrodenú schopnosť tvoriť vo zvýšenom množstve protilátky v triede IgE (=imunoglobulín E). Tieto IgE protilátky reagujú na alergény vonkajšieho prostredia (peľ, plesne, roztoče atd.).

U dieťaťa, ktorého jeden rodič trpí alergiou, je riziko vzniku alergického ochorenia 30 %. Ak sú alergici obaja rodičia, zvyšuje sa riziko na 60 %. Môže sa ale stať, že dedičný základ „preskočí“ jednu generáciu. Alergia môže prepuknúť kedykoľvek v priebehu života.

Rozdelenie alergénov

Inhalačné alergény

Snáď najznámejšie sú alergie spôsobené alergénmi zo vzduchu, ktoré vdychujeme. Hovoríme im inhalačné alergény. Zaraďujeme sem pele tráv, bylín a stromov, roztoče, zvieracie alergény alebo plesne.

Potravinové alergény

Potravinové alergie sú nežiaduce reakcie na potraviny, ktoré vznikajú u vnímavých ľudí prostredníctvom imunitných mechanizmov. V zastúpení jednotlivých potravinových alergénov hrajú významnú úlohu stravovacie návyky: u nás sú významnými alergénmi najmä vajíčka, mlieko, pšeničná múka, koreňová zelenina, paradajky, orechy, sója, ryby a rôzne ovocie.

Bodnutie hmyzom

Alergická reakcia môže byť spôsobená uhryznutím alebo bodnutím hmyzom. U nás sa pri vzniku alergie na hmyz uplatňuje najčastejšie včela a osa, príležitostne i sršeň alebo čmeliak.

Lieky

Lieky môžu vyvolávať alergické reakcie niekoľkými rôznymi mechanizmami, iba za menšiu časť je zodpovedná alergia. Alergizujú napríklad Penicilín a ďalšie antibiotiká, barbituráty, lokálne anestetiká.

Základné typy alergií

Diagnostikovanie alergie

Diagnózu alergie stanoví lekár – alergológ na základe týchto vyšetrení:

  • osobná a rodinná anamnéza
  • kožné testy
  • krvné testy – vyšetrenie špecifických protilátok IgE
  • provokačné testy

Liečba alergie

Lieky podávané pri alergii môžeme rozdeliť do dvoch skupín. Prvá skupina sú preventívne (protizápalové) lieky. Tie pri pravidelnom a dlhodobom užívaní výrazne oslabujú klinické prejavy alergie, či dokonca zabraňujú ich vzniku. Druhá skupina sú tzv. lieky na uľavenie, ktoré sú určené na odstránenie akútnych alergických problémov ako sú astmatický záchvat či akútny prejav alergickej nádchy.

Hyposenzibilácia – liečba vakcínami. Formou injekcií či kvapiek je pacientovi podávané postupne sa zvyšujúce množstvo upraveného alergénu. Cieľom tejto liečby je vyvolať stav tolerancie organizmu chorého voči alergénu. Jedná sa o dlhodobú liečbu, ktorej účinnosť je za ideálnych podmienok, medzi ktoré patrí v neposlednom rade spolupráca pacienta, okolo 80 %.

 

Vylieči alergie alternatívna medicína?

Zdroj: MAMINA/Jana Kocingerová 25. marec 2012, 07:00
Foto: Profimedia.sk Ilustračná fotografia
 
 

Kým súčasná medicína tvrdí, že alergie sa nedajú vyliečiť, len úspešne potlačiť ich príznaky, alternatívna medicína dáva nádej na úplné vyliečenie.

Radí MUDr. Beáta Nemčoková, pediatrička, homeopatka

 

Aké alternatívne možnosti liečby alergií u detí existujú?

Klasická medicína udržiava imunitný systém v rámci alergií, aby nereagoval nadmerne, čiže potláča symptómy. Ja osobne mám skúsenosti v liečbe alergií s homeopatickým postupom a postupom v rámci detoxikácie. Pri každom z nich usmerňujem pacientov aj ohľadne potravín, ktoré majú tiež svoj podiel na nadmernej reakcii imunitného systému.

Myslíte, že alergie sa dajú upraviť stravou?

Samozrejme, strava všeobecne zohráva veľkú úlohu pri vývoji ochorení. My ľudia sme všežravci, no máme 32 zubov a iba 4 sú „mäsožravé“. A zamyslime sa, v akom podiele je rastlinná a živočíšna strava v domácnostiach.

Veľa sa hovorí o úspešnosti detoxikácie. Môžu ju podstúpiť aj deti?

Detoxikáciu môže podstúpiť aj dojča. Novinkou sú detoxikačné oleje na riešenie problémov tráviaceho, dýchacieho systému a imunity.

Ďalšou z možností liečby je homeopatia. Od akého veku môžu bábätká brať homeopatiká?

V mojej ambulancii užívajú homeopatiká deti od narodenia. Je to bežná prax homeopatov. U malých detí sa homeopatiká rozpustia v troške vody a dajú sa vypiť. Vyšetrenie pozostáva z dôkladnej anamnézy, ktorá je oveľa podrobnejšia ako v klasickej medicíne. Rodičia pacientov sa veľakrát čudujú, na čo sa homeopat pýta, ale každá otázka má svoj význam. Potom nasleduje fyzikálne vyšetrenie a zhodnotenie laboratórnych výsledkov, ak pacient nejaké má.

Dá sa homeopatikami alergia aj úplne vyliečiť?

Je to skutočne reálne, aj keď každý ináč vyzeráme a každý ináč reagujeme. V homeopatii existuje zásada, že ak pacient má zdravotný problém napríklad päť rokov, potom päť mesiacov trvá riešenie alternatívnym spôsobom, aby došlo k zmene reakcie organizmu.

Aké homeopatiká zaberajú na alergie? Môže ich mamička aj sama naordinovať dieťatku?

Alergia je chronické ochorenie, pri ktorom je potrebný individuálny prístup homeopata k pacientovi. Paušálne sa nedá napísať, čo zaberá pri alergii. Niekto kašle, kýcha, alebo má prítomnú sekréciu z očí, prípadne z nosa a na všetky tieto príznaky existuje iný homeopatický liek. K tomu je potrebné pridať liek reakčného spôsobu a liek citlivého typu a to sa dá zvládať až po absolvovaní školy homeopatie. Dnes už existujú kurzy nielen pre lekárov a farmaceutov, ale aj pre bežnú populáciu.

Je nutné, aby dieťa popri alternatívnej liečbe užívalo aj klasickú medicínu, ktorú mu predpíše alergiológ?

Na začiatku alternatívnej liečby pacienti užívajú lieky aj od lekárov-špecialistov, po určitom čase, ak už problém nemajú, samotný špecialista klasické lieky vysadí.

Čo si myslíte o liečbe alergií biorezonančným prístrojom, ktorý pracuje na báze elektromagnetického pôsobenia?

Táto liečba skutočne pomáha pacienta dostať do rovnováhy, čo je v podstate cieľ každej liečby.

Dobré výsledky dosahuje aj akupunktúra, ale je ťažké predstaviť si, že by ju dobrovoľne podstúpili deti. Odporúčali by ste ju?

Akupunktúra je vhodnejšia pre staršie deti, asi od 15 rokov, a pre dospelých. Veľmi rýchlo zaberá aj pri zvládnutí bolesti.

Treba detského či odborného lekára informovať o tom, že skúšame u dieťaťa aj alternatívnu liečbu? Nevylučujú sa tieto metódy navzájom?

Metódy sa navzájom vôbec nevylučujú. Ak však mamička informuje lekára, ktorý o homeopatii nič nevie, môže ju veľmi zneistiť. Ideálne by bolo, aby doktori o tomto spôsobe liečby vedeli. Už sa podnikajú kroky, aby si pri vzdelávaní študenti lekárskej fakulty v rámci voliteľného predmetu mohli vybrať napríklad homeopatiu. V Hippokratovej prísahe je, že lekár má pri liečení použiť všetky spôsoby, ktoré sú k dispozícii.

Upravte im stravu

  • stavte na zeleninu a ovocie. Kupujte a jedzte však hlavne sezónne biopotraviny, pokiaľ možno z nášho podnebného pásma i kontinentu. Ušetríte tak deti zbytočnej chémie z upravovaných potravín, častokrát ošetrovaných len preto, aby prežili ďalekú cestu zo zahraničia. „Umelé“ jahody alebo citrusy v zime radšej nahraďte kapustou a jablkami.
  • sledujte éčka v sladkostiach pre deti a snažte sa im vyhýbať. Pribúdajú totiž potravinové alergie u detí, ktoré sú väčšinou reakciou na niektoré agresívne éčka.
  • opatrne s bielou múkou! Jej nadmerná konzumácia spôsobuje prekyslenie organizmu, zahlienenie, zápchu a zníženie imunity. Odtiaľ je už len krok ku vzniku alergií.
  • vylúčte z jedálnička aj ďalšie rizikové potraviny. Patria k nim kravské mlieko, sója, biely cukor, zeler, instatné jedlá s glutamanom sodným, ale napríklad aj šumivé vitamíny dochucované umelými sladidlami.

Čo pomôže

  • dovolenka pri mori alebo na horách Najlepšie aspoň raz do roka minimálne dva týždne v kuse.
  • dychové cvičenia Špeciálne techniky sú vhodné hlavne pre astmatikov, vďaka nim sa deti naučia odkašliavať a odstraňovať hlieny z priedušiek.
  • čierna rasca Môžete ju pridávať do polievok, šalátov aj teplých pokrmov, pravidelné primiešavanie štipky rasce do jedla znižuje náchylnosť na alergiu.
  • fytoterapia Bylinky používajte len pod odborným dozorom.
  • horčík a vitamín C Magnézium pomáha znižovať tvorbu histamínu v tele. Pred tabletkami však uprednostnite horčík v prirodzenej strave, napríklad v hlávkovom šaláte, uhorkách, reďkovke, celozrnnej ryži či pšeničných klíčkoch. Vitamín C zasa viaže nadbytočný histamín a premieňa ho na neškodnú kyselinu.
  • homeopatia Je účinná hlavne v prípadoch, keď je choroba spôsobená vnútornou nerovnováhou v organizme. Veľmi dobre pomáha v boji s alergiami a ekzémami.
  • biorezonancia Prístroje merajú bioenergetické frekvencie jednotlivých orgánov a tkanív ľudského tela a „choré“ frekvencie upravujú. Na Slovenku touto metódou pracuje niekoľko centier alternatívnej medicíny a pacienti si výsledky pochvaľujú.

Alergia je vlastne prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu na látky, ktoré sú v našom prostredí bežné. Je spôsobená nesprávnou aktiváciou protilátok zo skupiny imunoglobulínu E (IgE) pod vplyvom alergénu. Väčšina ľudí s takou látkou nemá žiadne ťažkosti. No človek, ktorý má na alergiu predpoklady, môže byť na ňu citlivý. Jeho imunitný systém takúto látku mylne považuje za „nepriateľa“ a zareaguje. Reakcie sú potom to, čo vidíme, ako prejavy alergie. Môže íst o kýchanie, kašlanie, svrbenie kože, rôzne vyrážky.
Nemecký lekár Dr. Gerhard L. Rummel si vo svojej praxi všimol, že na spustení alergie sa vždy, okrem zdedenej dispozície, podieľa preťažená obrana organizmu. Jeho Infekčná téza hovorí o tom, že pri vzniku alergie hrajú, okrem genetických predpokladov, dôležitú rolu aj vírusové infekcie. Ak napríklad dieťa s alergickou predispozíciou bude zaočkované včase, keď bojuje s chrípkovou infekciou, imunitný systém bude preťažený. Napriek tomu, že chrípková infekcia je bezpríznaková, organizmus skryto bojuje. Zaťaženie očkovaním v takto nesprávnom čase môže spustiť alergiu. Podľa Dr. Rummela záleží na druhu vírusového ochorenia, či vznikne klasické alergické ochorenie, ekzém, neurodermitída alebo migréna.

A ako môže vzniknúť alergia u dospelého človeka? Osoba s alergickou dispozíciou dostane virózu s nádchou, súčasne kvitne v blízkosti breza. Z dôvodu silného zaťaženia organizmu infektom a zápalom nosnej sliznice vznikne senná nádcha najskôr na brezu. Imunitný systém si pamätá všetko, s čím sa stretol. V budúcnosti, keď sa stretne s rovnakou látkou, zareaguje oveľa prudšou reakciou a je veľmi pravdepodobné, že sa pridajú aj ďalšie alergény.

Alergiu nie je dobré podceňovať, pretože alergická reakcia poškodzuje organizmus. Nejde „len“ o kýchanie, či „len“ o svrbenie kože. Alergický človek má skoro stále veľmi mierny zápal. Nemusí o tom ani vedieť, ale jeho organizmus je stále pripravený reagovať zhoršením zápalu, je zaťažovaný a poškodzovaný dôsledkami. Preto je potrebné alergiu liečiť, aj v čase, keď alergik nemá žiadne príznaky. Bez liečby alergik môže reagovať častými zápalmi – alergickými i nealergickými. Neliečený alergik teda môže byť často chorý a nevie sa presne prečo. Príčinou môže byť práve nerozpoznaná alergia. Dr. Rummel v rámci okruhu foriem alergií rozdeluje choroby na nasledujúce oblasti orgánov:
Kožné orgány: neurodermatída, psoriáza, akné, ekzémy, žihlavka, slnečná alergia, vypadávanie vlasov 
Dýchacie orgány: astma, polinóza, senná nádcha, chronická rinitída, bronchitída, sinusitída, opakujúce sa infekcie
Zažívacie orgány: ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, chronická gastritída, kolitída, alergie na potraviny, celiakia
Nervové orgány: migréna, neuralgia, tinnitus, bolesti hlavy, problémy s chrbtom či chrbticou, nervové bolesti.

Pre alergikov je nevyhnutné vyhýbať sa kontaktu s alergénom. Pri peľovej alergii nie je jednoduché vyhýbať sa peľu – obmedzením pobytu v prírode na miestach a v čase vysokého výskytu peľu. V prípade alergie na zviera, je nutné odstrániť ho zo svojej blízkosti. Ak tažkosti spôsobuje kozmetika, alebo bižutéria, alergik sa jej musí vzdať. Preto sa ako ideálna javí metóda desenzibilizácie. Ak je presne známy druh alergénu, je možná špeciálna imunoterapia alergénovými vakcínami. Do tela pacienta sa injekčne (alebo kvapkami do úst) pravidelne podávajú malé množstvá alergénu. Tieto množstvá sa stále zvyšujú, aby si imunitný systém „zvykol“ na prítomnosť alergénu. Liečbou sa navodzuje tolerancia alergénu. Veľmi dobré sú hlavne výsledky pri liečbe alergie na peľ a na roztoče. Účinne pomáha aj vakcinácia proti hmyziemu jedu.

Jednou z ciest, ako sa zbaviť alergie desenzibilizáciou alergénov je biorezonančná terapia. Dr. Gerhard L. Rummel vyvinul špeciálnu metódu, ktorú je možné veľmi jednoducho aplikovať bez vedlajších účinkov takmer pri akejkoľvek alergii. Certifikovaný prístroj dokáže načítat frekvenčnú vzorku alergénu, zmeniť jej elektromagnetické vlnenie a pomocou elektród vrátiť do tela pacienta tak, aby sa alergická reakcia na daný alergén už nielen nespustila, ale aby sa alergia úplne stratila. Pri diagnostike alergií a následnej terapii sa biorezonancia uplatňuje už takmer 20 rokov. Úspešnosť individualizovanej liečby alergií pomocou biorezonancie je 79 – 89 %.

Biorezonančná terapia proti alergiám je na klinike alternatívnej medicíny Terra Medica rozvrhnutá na niekoľko sedení. Prvé stretnutie s pacientom je najdlhšie – trvá zhruba 90 minút. Slúži predovšetkým na zistenie anamnézy, podrobnú diagnostiku a nastavenie terapeutického plánu. Potom nasleduje séria približne polhodinových terapií zameraných na aplikáciu úvodnej biorezonancnej terapie, podporu detoxikačných schopností organizmu a na liečbu alergie pomocou biorezonancie. Celkový počet sedení je individuálny a záleží na povahe alergie, obvykle sa celá terapia pohybuje v rozmedzí piatich až desiatich sedení. Biorezonančná terapia nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu a prebieha celkom bezbolestne. Terapeuti na klinike alternatívnej medicíny Terra Medica využívajú najmodernejšie certifikované prístroje Bicom 2000 a Bicom OPTIMA.