Bolesti chrbtice

15.11.2015 15:21

Prespite tretinu svojho života kvalitne! 

Keďže tretinu nášho života prespíme, mali by sme si uvedomiť, že spánok by mal byť čo najlepší. Nie je však jedno kedy a na čo si ľahneme. Lekári odporúčajú zvyknúť si na pravidelný režim – zaspávať v tom istom čase, spať v tichej, chladnej a tmavej spálni a hlavne – spať na dobrom matraci. Pre našu chrbticu a celkovú regeneráciu tela je najideálnejšie spať na posteli s roštom, aby mohol matrac dobre dýchať a nevznikali na ňom plesne.
 
Moc mäkký matrac
Moc tvrdý matrac



Viac tu: https://www.medikal.sk/ Kvalitne matrace za priateľné ceny

 

 

Vytečená platnička bez operácie!!!

 

Bolesti chrbta sú jednou z najčastejších príčin krátkodobej i dlhodobej pracovnej neschopnosti. Stretáva sa s nimi veľké množstvo ľudí - medzi 50-ročnými má degeneratívne poruchy chrbtice polovica ľudí, medzi 70-ročnými až 90 percent. Ide o dôsledok životného štýlu, najmä jednostranného dlhodobého preťažovania.

Mnohé z porúch sa upravia za pomerne krátku dobu – keď prestane pôsobiť príčina bolestí. Je to väčšinou akútna blokáda krčnej, hrudnej a bedrovej chrbtice. Ako liečba väčšinou postačia lieky proti bolesti, antireumatiká a obstreky v kombinácii s rehabilitáciou. Horšie je to v prípade, keď dráždenie nervov spôsobuje kruté bolesti, ktoré vyžarujú až do končatín a prstov, poruchy zvieračov a problémy s chôdzou. Vtedy treba zakročiť operačne. Chronické bolesti bývajú zapríčinené aj depresiami a úzkosťou.

Podľa lekárky Ivany Štětkářovej z neurologického oddelenia Nemocnice na Homolke v Prahe sa bolesti najčastejšie vyskytujú v oblasti bedier. „Prvé problémy sa môžu prejaviť už v detstve a bývajú spojené napríklad s chybnou statikou chrbtice. Veľkú úlohu tu pritom zohráva genetika,“ vysvetľuje.

Degeneratívny proces začína na medzistavcovej platničke. Tá stráca pružnosť a je náchylná k prasklinám. Negatívny vplyv na metabolizmus platničky má fajčenie. Aj obezita podľa doktorky Štětkářovej prispieva k preťažovaniu chrbtice. Svoje urobia tiež infekčné ochorenia a úrazy. Ďalším nepriaznivým faktorom sú vrodené poškodenia, ako napríklad skolióza.

Akútne bolesti chrbta trvajú niekoľko dní až týžňov, chronické až pol roka a viac. Nešpecifické bolesti nemajú jasný organický pôvod. Vyvolať ich však môže infekcia, nádor, úraz alebo stlačenie nervových štruktúr. Prvý typ patrí do starostlivosti praktického lekára, zložitejšie prípady s potenciálnym postihnutím nervového systému je nutné poslať k špecialistovi.

„Liečba nešpecifických bolestí patrí do rúk lekárom prvej línie. Tí by mali pacienta v prvom rade upokojiť a vysvetliť mu, že nekomplikované akútne bolesti majú dobrú prognózu. V akútnej fáze pomáha krátkodobý pokoj na lôžku, či krčný limec,“ dodáva neurologička. Pacientovi treba nevyhnutne upraviť celkový pohybový režim – včas sa musí zapojiť do bežných denných aktivít, zvyšovať intenzitu záťaže, vynechať činnosti, ktoré zvyšujú bolesti, aby sa nezmenili na chronické. Na pretrvávajúce bolesti zaberá paracetamol – jednorázová dávka 750 až 1000 mg. Často sa využívajú injekcie od bolesti, obstreky, teplo a hlavne liečebná relaxácia. Cvičenie sa odporúča po odznení akútneho štádia, keď už bolesti nie sú také výrazné. Chirurgická liečba je potrebná v prípade poruchy nervového systému „vyskočenou“ platničkou, po úraze, či pri infekčných komplikáciách.

U akútnych bolestí sa za rizikové faktory považuje vek pod 20 a nad 50 rokov – môže byť za nimi nádor. Ale aj vek nad 70 rokov – tam existuje podozrenie na zlomeninu stavca. Dôraz sa kladie na príčinu vzniku poranenia – či sa u pacienta nevyskytlo nádorové ochorenie, chronická infekcia obličiek, pľúc, kože alebo iné závažné vnútorné ochorenie alebo či nie je dlhodobo liečený imunosupresívami, či neužíva drogy a podobne.

Príčiny zablokovania

Akútna blokáda krčnej chrbtice vzniká pri náhlom prudkom nekontrolovanom pohybe hlavou, pri preťažení krku napríklad po opakovanom jednostrannom nosení bremena, po prechladnutí alebo nevhodnej polohe hlavy a krku v spánku. Hrudníková blokáda vzniká po nevhodnom držaní chrbtice pri práci, mechanickom preťažení, prudkej rotácii, nevhodnej polohe pri spaní. Vyvolať ju môžu aj úrazy v minulosti. Lumbago – alebo blokáda v bedrovej časti, sa objavuje často po náhlom predklone s vytočením do strany alebo po prudkom zodvihnutí ťažkého bremena z predklonu do záklonu. Niekedy dôjde k blokáde s miernym oneskorením, ale vždy tomu predchádza dlhodobé postavenie vo vynútenej polohe. Ako napríklad jazda v aute, nadmerná fyzická práca, prechladnutie, či pokĺznutie. Bolesť vzniká kvôli natiahnutiu alebo natrhnutiu svalových vlákien, väzivových úponov.

Chronické bolesti

Objavujú sa plíživo, bez jasnej príčiny a odznievajú veľmi pomaly a ťažko. „Chronická bolesť je v súčasnosti považovaná za biopsychosociálny problém. Vhodné je preto vyšetrenie psychológom a psychiatrom kvôli určeniu osobnosti chorého, jeho sociálneho zázemia, ako chronické problémy zasahujú do jeho rodinných a pracovných aktivít a podobne. Títo ľudia často trpia úzkosťou, depresiou alebo liekovou závislosťou,“ uzatvára doktora Štětkářová.

Chronická bolesť sa často vyskytuje u degeneratívnych , infekčných i reumatologických ochorení. Krutá bolesť trápi chorých najmä v noci. Zvláštnu skupinu osôb s chronickou bolesťou tvoria pacienti, ktorí po opakovaných operáciách chrbtice udávajú len malú úľavu.

Tomáš Hladký, Pravda.sk

Patríte k tým, čo sa málo hýbu a veľa, navyše nesprávne sedia či v práci stoja? Potom zrejme viete, čo sú bolesti v krížoch. Podľa odborníkov sú po prechladnutí či chrípke druhou najčastejšou príčinou práceneschopnosti.

Maja už roky v rámci pracovných povinností presedí denne dlhé hodiny pri počítači, do práce i z práce chodí autom. Pohybu ozaj veľa nemá, iba občas si nájde cez víkend čas na plávanie alebo bicykel. Jej kamarátka Viera má zasa malý obchodík s potravinami, v ktorom aj predáva. Už vyše pätnásť rokov stojí počas práce zhrbená za pultom, v linoleu na dlážke má dokonca vytlačené stupaje od vlastných nôh. Jedna i druhá si sťažujú na bolesti v krížoch.

Ak by sme sa opýtali odborníka, určite by potvrdil, že obraz spôsobu života týchto dvoch žien a nesprávne pohybové vzorce pri práci z nich robia priam učebnicový príklad veľmi častých príčin bolesti chrbta. Nedostatok pohybu má totiž nepriaznivý vplyv na svalový korzet trupu a bolesti v chrbte často súvisia práve s ním.

 

Za mnohé si môžeme sami

Odborníci varujú, že takmer 90 percent Slovákov trpí bolesťami chrbta, pričom prevažujú príčiny ako nedostatok pohybu, zlé držanie tela, nesprávne sedenie a pod. Ide o tzv. nešpecifické bolesti chrbta podmienené akútnym alebo chronickým preťažením chrbtice na svalovo-väzivovej alebo kĺbovej úrovni. Bolesti chrbtice má na svedomí viacero faktorov.

 

K najčastejším príčinám bolestí v krížoch patria podľa Kataríny Pracharovej, rehabilitačnej lekárky FRO, UNB Ružinov poškodenia a degenerácie medzistavcovej platničky, kam zaraďujeme aj vysunutie platničky (hernia disku). Lekárka vysvetľuje, že platnička sa pod vplyvom preťaženia opotrebúva, degeneruje, stráca vodu a tým aj výšku a objem, poškodzujú sa jej fixačné mechanizmy a chrupavkovitý okraj. Platnička tak opúšťa svoje miesto.

Odborníčka popisuje, že pri záťaži trupu pôsobí tlak na obsah platničky a tá sa vyklenie dozadu alebo šikmo dozadu na jednu stranu, kde sa nachádza miechový kanál, a tiež miesta pre výstup miechových nervov. Práve tu môže posunutá platnička pritlačiť nerv,“ hovorí lekárka. Najčastejšie trpí platnička medzi 4. a 5. driekovým stavcom a medzi 5. driekovým stavcom a krížovou kosťou. V týchto častiach je totiž chrbtica najviac namáhaná.

Ďalšie príčiny bolesti

Posun platničky však nie je podľa lekárky jediné ochorenie chrbtice. Vekom sa pridáva aj zhrubnutie medzistavcových kĺbov – na zadnom oblúku stavca sú dva kĺbiky, ktoré degenerujú podobne ako iné kĺby. Tiež sa mení tvar samotného tela stavca. V nestabilných a preťažených miestach chrbtice vznikajú výrastky – osteofyty, ktoré tiež prispievajú k ťažkostiam a obmedzeniu pohyblivosti.

Najčastejšie však podľa odborníčky akútne bolestivé stavy spôsobuje funkčná blokáda – najčastejšie v spomínaných medzistavcových kĺboch na oblúkoch stavcov. Vysvetľuje, že tento problém sa často opakuje u ľudí, ktorí trpia hypermobilitou, čo znamená, že ich kĺby majú veľkú pohyblivosť – „vôľu“ a ľahko sa dostanú do polohy, ktorá kĺb zablokuje.

Prudké pohyby i prievan

Blokády sa však môžu vyskytnúť u každého, nielen u toho, kto trpí spomínanou hypermobilitou. Spôsobí ju náhle preťaženie. Je to podľa lekárky napríklad neobvyklý, nadmerný až neprimeraný pohyb, alebo neprimeraný výkon a preťaženie, príkladom sú športové hry vo firme, sťahovanie nábytku, práca v záhrade. Blokáda môže vzniknúť aj po podchladení, ktoré môže vzniknúť pre prievan, pôsobenie klimatizácie, zmoknutie v chlade, kúpanie v studenej vode a pod.

„To všetko môže dekompenzovať funkčný stav a prejaviť sa blokádami. Potom ráno nemôžeme otočiť hlavou, alebo sa nevieme postaviť z postele, hovorí lekárka. Vysvetľuje, že všetky tieto zmeny sa postupne zvýrazňujú pri oslabení stabilizačných mechanizmov chrbtice – nesprávnym používaním „brušného lisu“, čo je hlboký stabilizačný systém chrbtice (HSS). Patrí k nemu brušná stena, bránica, panvové dno a najhlbšie svaly chrbtice. „Práve provokáciou správneho zapojenia HSS máme väčšie možnosti ovplyvniť chronické aj akútne ťažkosti chrbtice s dobrým efektom,“ dodáva Katarína Pracharová.

Ako postupovať pri samoliečbe

  • neriešte svoj problém návštevou ľudových liečiteľov, masážami a naprávaním chrbtice,
  • nájdite si úľavovú polohu,
  • preteplite si bolestivé miesto suchým teplom (elektrický vankúš),
  • užívajte bežné analgetiká a ak sa stav nezlepší, navštívte lekára,
  • ak bolesť ostáva iba v oblasti chrbtice (či už krčnej, alebo driekovej), obmedzuje sa pohyblivosť, no bolesť nevyžaruje do končatiny, možno pár dní s návštevou lekára počkať,
  • môžete užiť nesteroidné antireumatiká vo forme náplastí, gélov, alebo ich užijeme vo forme tabliet,
  • bolestivé miesto môžete vystužiť v stoji bedrovým pásom alebo molitanovým golierom v krčnej oblasti. Blokády zvyknú pri tomto režime odznieť do 14 dní.

Kedy k lekárovi?

Všeobecne platí, že bolesti, ktoré sa nezhoršujú, treba podľa Pracharovej aspoň tri mesiace skúsiť liečiť konzervatívne. Využiť možno aj medikamentóznu liečbu formou infúzií, obstrekov (aj pod kontrolou CT), aplikáciu fyzikálnej terapie, teploliečbu a hlavne špecializované cvičenia a aktiváciu hlbokého stabilizačného systému a osvojiť si treba šetriaci režim.

Lekárka upozorňuje, že ak bolesť z krčnej oblasti vyžaruje do hlavy alebo hornej končatiny, alebo z driekovej oblasti do dolnej končatiny v pruhoch, oslabuje sa citlivosť končatiny, svalová sila na končatine a bolesť sa zvýrazňuje napríklad kašľom, tak návštevu lekára, najlepšie neurológa, netreba odkladať.

Pozor na lieky

Pri bolestiach chrbtice sa najčastejšie predpisujú nesteroidné analgetiká – lieky, ktoré však majú najmä pri dlhodobejšom užívaní nežiaduce vedľajšie účinky.

„Liekové kontrolné úrady, či už slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), alebo Európska lieková agentúra (EMA) varujú pred vážnymi rizikami, spojenými s užívaním nesteroidných analgetík. Ide najmä o príznaky zo strany tráviaceho systému, ako sú pocity na vracanie, bolesti brucha, nechutenstvo a v najhoršom prípade vznik žalúdočných vredov. Tak isto sa odporúča opatrnosť u pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami, prípadne u tých, ktorí majú rizikové faktory týchto ochorení, napríklad vysoký tlak krvi, zvýšenú hladinu cholesterolu, diabetes alebo sú fajčiarmi,“ povedal Peter Makara, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS.

Odborníci odporúčajú, aby nesteroidné analgetiká pacienti užívali čo najkratší čas, v najnižšej možnej dávke. „Okrem zmeny životosprávy a jej dôsledným dodržiavaním môžu pacienti pomôcť svojmu chrbtu aj dostatočne vysokými liečebnými dávkami vitamínov skupiny B, hlavne B1, B6 a B12. Vitamíny skupiny B spolu s liekmi proti bolesti prinášajú lekárom a ich pacientom možnosť rýchlejšieho nástupu účinku, čo prinesie celkové skrátenie liečby,“  povedal Makara.

Kedy treba operovať

Niekedy sa pri bolestiach krížov dostáva k slovu chirurg. „Keď hovoríme len o posune platničky a diagnóza bola potvrdená zobrazovacími technikami (CT, MRI), neurologickým vyšetrením, stav sa zhoršuje, bolesti sú silné a nereagujú na terapiu, oslabuje sa svalová sila na končatine aj dotyková citlivosť a vyčerpali sa všetky možnosti konzervatívnej liečby, pristupuje sa k operačnému riešeniu,“ hovorí Katarína Pracharová. Žiaľ, nie všetkým pacientom sa po operácii polepší. U mnohých pretrváva určitý stupeň bolesti, obmedzenie pohyblivosti a rôzne iné ťažkosti.

Kedy operovať nemožno

Lekárka zdôrazňuje, že ak si pacient po operácii neosvojí určitý pohybový aj pracovný režim, tak operácia často nič nevyrieši a ťažkosti sa vrátia. Vo výnimočných prípadoch je nutná liečba bolesti v ambulancii pre chronickú bolesť u algeziológa.

Jednoznačne treba pacienta operovať, ak sa popri silných bolestiach objavia poruchy ovládania močenia alebo citlivosti v oblasti genitálií. A kedy operácia nie je možná? Podľa Pracharovej je to vtedy, ak pacient trpí internými ochoreniami, pre ktoré by nemohol byť operovaný. Kontraindikáciou operačného zákroku je aj viacúrovňové postihnutie chrbtice s kombinovanými poškodeniami platničiek, kĺbikov alebo v kombinácii s osteoporotickými zlomeninami.

Chronická bolesť

Bolesť nie je len jedna. Môže jej byť viacero typov, napríklad z hľadiska dĺžky trvania odborníci odlišujú bolesť akútnu a chronickú.

Akútna bolesť je odpoveď na aktuálne poškodenie napríklad pri úraze alebo môže súvisieť s nejakým konkrétnym ochorením. Ak však vaša bolesť zhruba po troch mesiacoch liečby neustúpi, lekári ju považujú za chronickú. V takom prípade je často určenie objektívnej príčiny problematické. Neznamená to však, že pri každej bolesti treba čakať tri mesiace a až potom ísť k lekárovi. Ak nepoznáte príčinu bolesti, bolesť vás obťažuje, neváhajte a vyhľadajte lekára.

Upresnenie diagnózy

Algeziologička Ľubomíra Nemčíková z Národného onkologického ústavu v najnovšom čísle Neuromagazínu vysvetľuje, že včasnou diagnózou možno predísť ťažkému poškodeniu. „Môže ísť o zápal alebo úraz, ktorý sa nám sprvoti nezdal byť nebezpečný, prípadne o nádorové ochorenie. Ak bolesť pretrváva a nedarí sa nám nájsť takúto príčinu, treba vyhľadať špecialistu. Ak si ten nevie rady, pokladá ochorenie za kontrolované alebo dokonca vyliečené a u pacienta bolesť aj tak pretrváva, potom je vhodné poslať pacienta k algeziológovi,“ uvádza v časopise lekárka.

Ten okrem liečby môže aj pomôcť upresniť diagnózu. Príkladom je pacient s bolesťami chrbtice. Najčastejšie sa zisťuje, či nejde o vysunutú platničku, pacient však podľa Nemčíkovej môže bolesť pociťovať na rôznych úrovniach: „sčasti z vysunutej platničky, sčasti z výrastkov, ktoré tlačia do miešneho kanála alebo do otvoru, ktorým nerv vychádza. Pri nedostatočnej diagnostike sa môže stať, že pacient podstúpi operáciu, ale bolesť pretrvá. Práve algeziológ môže pomocou tzv. regionálnej blokády presne určiť, v ktorej oblasti je problém. Používa aj pomocné vyšetrenia ako magnetická rezonancia, CT, elektromyografia a stanoví optimálne riešenie.“

Nové možnosti liečby

V liečbe chronickej bolesti algeziológovia nesiahajú len po liekoch. Pomôcť môže napríklad aj elektrina.

  • Jednou z novších možností je implantácia kovovej elektródy do epidurálneho priestoru v blízkosti miechy. Elektrické pole ovplyvňuje vedenie bolestivých impulzov miešnymi dráhami, čím sa bolesť pacienta zmierni. Tento spôsob liečby však nie je pre každého, využíva sa najmä u tých pacientov, ktorí trpia komplikovanými bolesťami, vyžarujúcimi do dolných končatín a nezaberajú u nich iné terapeutické spôsoby, dokonca ani operačné.
  • Každý však môže skúsiť elektroliečbu vďaka zdravotníckej pomôcke, ktorú môžete používať aj bez odporúčania lekára. Kúpite ju vo vybraných lekárňach alebo na internete. Pozostáva z dvoch samolepiacich silikónových elektród prepojených káblikom so zabudovaným zdrojom mikroprúdu. Ak si nalepíte náplasti po oboch stranách bolestivého miesta, nastane prepojenie elektrického obvodu a medzi elektródami začne pretekať prúd. Tlmí bolesť a aktivuje aj samoliečiace procesy v tele, pomáha urýchliť hojenie a regeneráciu.
  • K novým metódam, ktorú možno využiť aj pri liečbe bolestí chrbta, patrí andulačná terapia. Ide o biofyzikálnu metódu, jej princíp sa vyvinul z použitia frekvencií v lekárstve, z tzv. frekvenčnej medicíny, po viac ako tridsiatich rokoch vedeckého bádania. Spočíva v cielenom generovaní rezonančných kmitov v ľudskom organizme. Tieto frekvencie sú prispôsobené príslušnému cieľu liečby a podporujú organizmus pri návrate k normálnej funkcii a rozsiahlej regenerácii.

Pohroma pre chrbát

1. Jednostranná záťaž a námaha

Zotrvávanie v jednej polohe je takisto nebezpečné ako namáhavá fyzická práca. Môže to byť dlhodobé sedenie alebo pravidelná manuálna práca v predklone. Príkladom je práca pri počítači, predavačka, ktorá sedí za pokladňou a otáča sa stále na jednu stranu, nosenie kabelky na jednom pleci či nákupnej tašky v jednej ruke a pod.

2. Nečinnosť a nárazová záťaž

Ak sa po dlhodobom ničnerobení odrazu s vervou vrhnete na cvičenie alebo aj fyzicky ťažkú prácu, riskujete zdravotné ťažkosti s chrbticou. Zo športov sú pre zdravie chrbtice podľa rehabilitačného lekára okrem plávania a rýchlej chôdze rizikové všetky.

3. Nadváha a obezita

Chrbtici škodí aj obezita – kilá navyše zaťažujú nielen váhonosné kĺby, ale aj chrbticu.

4. Prudké otočenie

Pri prudkých rotačných pohyboch sa môžu zaseknúť drobné medzistavcové kĺbiky.

Správne držanie tela

Pre prevenciu bolestí a ťažkostí treba cvičiť hlboký svalový systém, jeho oslabenie podľa rehabilitačného lekára Júliusa Kazimíra priamo súvisí s držaním tela. „Rozoklané svaly chrbta a priečny sval brucha tvoria základ stability a ich perfektná funkcia zabezpečuje antigravitačnú silu, schopnú vzpriamene držať chrbticu,“ hovorí lekár.

Podľa akých znakov si však môže laik bežne kontrolovať správne držanie tela? Lekár hovorí, že podľa postavenia hlavy, ramien, nastavenia lopatiek, neutrálnej pozície panvy a polohy brušnej steny. Pre prevenciu bolestí v krížoch lekár odporúča používať dynamické opierky, ktoré sa pripevnia na operadlo stoličky.

Autor: Miriam Vojteková

 

Za bolesti chrbta a krížov si vraj môžeme sami. Čomu sa treba vyhýbať a čo prinesie úľavu?

Stuhnutá šija, bolesti chrbtice a krížov trápia vyše 80 % z nás. Aké sú príčiny? Kedy vyhľadať lekára? Na čo si dať pozor a čo pomáha? Prinášame odpovede na najčastejšie otázky o bolestiach chrbta.

Na začiatku ochorenia sa bolesti chrbta prejavujú pocitom stuhnutosti alebo napätím. Ak problém nezačnete riešiť včas, prichádzajú postupne stále väčšie a väčšie bolesti. „Ako by mi niekto vrazil do chrbta meč a krútil ním,“ opisovala bolesť v zablokovanej chrbtici 45-ročná Eva. Ráno pred odchodom do práce sa síce nadopovala tabletkami proti bolesti, ale tie ju skôr len na chvíľu omámili, než by jej naozaj pomohli. Čo s tým?

Prestali sme chodiť pešo

Čím ďalej tým viac jazdíme autami, hoci ideme len za roh a pokojne by sme to zvládli pešo. Chôdzu obmedzujeme na minimum, pri cvičení sa tiež väčšina z nás nepretrhne. „Bolesti chrbta a všeobecne kĺbov vznikajú z viacerých príčin,“ hovorí trénerka Jana Melišová. „V bežnom živote je to hlavne z nesprávnych návykov (vrátanie držania tela). Veľmi škodí aj zlé sedenie (klasická noha cez nohu), nerovnomerné rozloženie záťaže na chrbticu a podobne,“ pokračuje trénerka.

Ach, tie bedrá!

Najčastejšie sa bolesť prejavuje v bedrovej časti chrbta, potom v krčnej a zriedkavejšie v hrudnej časti chrbtice. Na bolesti sa najviac sťažujú ľudia, ktorí vykonávajú ťažkú manuálnu prácu, alebo ľudia so sedavým zamestnaním. Aj nosenie ťažkých nákupov, domáce práce, upratovanie či umývanie okien, ktoré zväčša robia ženy, neúmerne zaťažujú chrbticu.

Nedá sa to vydržať

Bolesti krčnej chrbtice sú niekedy také silné, že sa to nedá vydržať. Nezriedka ich spôsobuje zlé držanie tela, nesprávna poloha chrbta pri práci či športe alebo neustále napätie svalov – bolesť sa často rozširuje aj na ramená.

Hľadajte príčinu

Keď bolesti vzniknú, nestačí siahnuť po liekoch, ktoré ich utlmia. To nič nerieši, len problém na chvíľu oddiali. Je bezpodmienečne nutné nájsť a odstrániť príčinu, a to hlavne vhodným kompenzačným cvičením. To je najlepšie sa naučiť u odborníka (rehabilitačný pracovník alebo fyzioterapeut) a potom cvičiť pravidelne. Fyzická aktivita udržiava ohybnosť, dobrú kondíciu, posilňuje svalstvo. Nečinnosť, naopak, oslabuje svaly aj kosti.

Dôvody bolestí

Veková hranica pacientov s ochoreniami chrbtice sa doslova alarmujúco posúva smerom dolu. Príčiny vzniku problémov môžu byť rôzne:
● nesprávne držanie tela 
● nesprávne zaťažovanie chrbtice
● nedostatok pohybu 
● spanie na nevhodnej posteli a vankúši
● prepínanie a preťažovanie pri športe
● úraz, zranenie
● nosenie ťažkých bremien
● zápal
● vrodené príčiny 
● nadváha, tehotenstvo 
● onkologické choroby

Typy bolestí

Chronická
Správnu diagnózu stanovuje lekár. Liečba dlhodobých bolestí závisí od typu zistenej príčiny. Predstavuje široké spektrum od jednoduchých cvikov a rehabilitačných procedúr cez rôzne neurochirurgické výkony a operácie. Problémom a liečbe chronických bolestí chrbta a chrbtice sa venuje medicínsky odbor fyziatria, rehabilitácia a balneológia.

Krátkodobá 
Zvyčajne trvá do šiestich týždňov. Základnými postupmi liečby sú oddych a postupné zapájanie sa do cvičenia (rehabilitácia), aplikácie suchého tepla na bolestivé miesta, podávanie liekov proti zápalu a bolesti. Liečba akútnych bolestí chrbta je pomerne jednoduchá, ale vyžaduje veľkú disciplínu pacienta.

Čo robiť pri akútnych bolestiach

Na obmedzený čas si môžete pomôcť aj samy, napríklad prikladaním teplých obkladov, masážami. Výborne pôsobí aj plávanie štýlom kraul a znak, sauna, balneoterapia, nahrievanie, suché teplo, pulzné červené svetlo, kryokomora...
NÁŠ TIP: Skôr než siahnete po tabletkách proti bolesti, skúste POHYB! Len pravidelné cvičenie vás môže zbaviť bolestí chrbtice.

Ako vzniká bolesť krížov

V miestach, kde nervové vlákna vychádzajú z miechy, môže dôjsť k posunu platničky smerom dozadu a tým k dráždeniu nervového koreňa. V jeho vnútri potom dochádza ku komplexným zmenám. Okrem toho, že pacienta bolí oblasť krížovej chrbtice, môže pociťovať bolesti, ktoré vystreľujú aj do nôh. Človek sa potom nemôže pohybovať, pretože zaseknutý nerv ich neovláda.

Vyhnite sa najhoršiemu

Bolesť chrbta môže byť len drobný, krátkodobý problém, ktorý za pár dní pominie. Môže však ísť aj o závažné ochorenie, ktoré vám strpčí život na celé mesiace alebo roky. Pri zanedbaní zdravotného stavu je liečba zdĺhavá a oveľa komplikovanejšia, operácie v tomto smere nie sú ničím výnimočným. Bolesti chrbta sa zaraďujú medzi civilizačné choroby, pretože sú vyvolané životným štýlom. Patria tiež medzi najčastejšie dôvody, pre ktoré prichádzajú pacienti do ambulancie lekára. Opakovanie problémov a odkladanie riešenia takéhoto zdravotného stavu spôsobuje prechod z akútneho štádia do chronického ochorenia – a s tým je spojená aj chronická bolesť. Vtedy vám už len samotné cvičenie nepomôže a musíte čo najrýchlejšie vyhľadať lekársku pomoc.

K lekárovi choďte, keď:

● sa bolesti stupňujú a neustúpia ani po 4 až 6 týždňoch
● bolesť vyžaruje do dolnej končatiny, na končatinách sa objavia poruchy citlivosti
● bolesť je príliš silná a žiadne lieky proti bolesti nezaberajú
● sa bolesť objavuje, aj keď ste v pokoji a fyzickej nečinnosti
● vás bolesť budí zo spánku

Čo urobí doktor

Lekár po dôkladnom klinickom vyšetrení zhodnotí stav chrbtice, držanie tela, poradí, ako vykonávať určité činnosti, zistí, ako reagujete na dotyk a tlak na niektorých miestach. V prípade podozrenia na ďalšie súvislosti je nutné vyšetriť srdce, pľúca, orgány v brušnej dutine a podobne. Niekedy je potrebné podstúpiť aj laboratórne a ďalšie vyšetrenia. Pri dlhotrvajúcich bolestiach chrbta je potrebné čím skôr urobiť röntgen, prípadne magnetickú rezonanciu. Len tak sa dá odhaliť nesúlad medzi svalmi, šľachami a kĺbmi a potom určiť postup liečby.

Ako pomáhajú lieky

Okrem fyzikálnej terapie a cvičenia sa na liečbu využívajú aj liečivá. Lekári často predpisujú myorelaxantíva – slúžia na uvoľnenie svalov a pomáhajú ľuďom so silnými kŕčmi. Tieto látky sa však nesmú podávať dlhodobo, pretože niektoré sú návykové. Z alternatívnej medicíny môže pomôcť akupunktúra alebo aj ozónoterapia. Keď zlyháva konzervatívna liečba, vtedy lekár navrhuje chirurgický zákrok.

Domáce prostriedky

Uvarte si čaj z čiernej rasce a popíjajte ho počas dňa. Semienka zalejte horúcou vodou, pôsobí proti zápalom.

Zistili sme pre vás

● Zdravotná poisťovňa hradí prvých 10 rehabilitácií, aby ste sa naučili potrebné cviky a mohli ich potom cvičiť správne aj doma.
● Bolesti chrbtice liečia aj v kúpeľoch, napríklad Brusno, Bojnice, Číž, Lúčky, Nimnica, Rajecké Teplice, Piešťany, Sliač, Sklené Teplice, Smrdáky, Trenčianske Teplice, Zlaté kúpele Turčianske Teplice či Ružbachy.

Na čo je dobré dať si pozor

Sedenie: človek nie je stvorený na to, aby sedel. Pri sedavom zamestnaní si robte prestávky, vyberte si vhodnú stoličku a naučte sa správne sedieť.
Stres: psychické rozpoloženie človeka sa odráža na jeho držaní tela – dlhodobý psychický tlak vyvoláva neprirodzené postavenie chrbtice a napätia rozličných svalových skupín.
Prievan: nepodceňujte ani ofúknutie studeným vzduchom. Môže spôsobiť zmeny svalov na chrbtici – niekedy ide o povestnú poslednú kvapku.

ZDROJ:Nový Čas pre ženy.

 

CVIKY PROTI BOLESTI:
www.youtube.com/watch?v=lLu5m7KEwQ4

www.youtube.com/watch?v=-i35TvNWl2o

www.youtube.com/watch?v=-bjovrZME1U

www.youtube.com/watch?v=YQGugjOzqL8